Lobby-urile companiilor europene agricole și chimice au încercat să slăbească noile obiective ale UE de a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor până în 2030.

La o întâlnire din martie, Asociația Europeană pentru Protecția Culturilor – care reprezintă unii dintre cei mai mari producători de pesticide din lume – a sugerat oficialilor Comisiei Europene (CE) că obiectivul era dublu față de ceea ce ar putea fi atins în următorul deceniu.

S-a produs după ce influentul grup de lobby agricol Copa Cogeca l-a avertizat pe responsabilul planului european European Green Deal – Frans Timmermans – că ambițiile sale de reducere a pesticidelor erau „prea mari” și „îi vor scoate pe fermieri din afaceri”.

Ca parte acordului Green Deal, CE a anunțat în mai că intenționează să reducă utilizarea pesticidelor – și riscul pe care îl reprezintă utilizarea acestuia – cu 50% în următorii zece ani.

Pe lângă opoziția din partea grupurilor comerciale, site-ul Unearthed a găsit și cazuri de companii individuale de pesticide care împingeau înapoi împotriva acestei ținte planificate. Printre acestea s-a numărat gigantul agrochimic german Bayer, care a susținut, în răspunsul său la o consultare publică a UE, că Europa ar trebui să stabilească obiective pentru a reduce riscul de pesticide, nu pentru a reduce utilizarea acestora.

Descoperirile vin în momentul în care un nou raport privind lobby-ul Green Deal este publicat astăzi de ONG Corporate Europe Observatory. Analistul CEO Nina Holland a declarat pentru Unearthed că: „Grupul umbrelă de ferme mari Copa-Cogeca s-a aliniat cu industria pesticidelor pentru a împiedica succesul obiectivelor “Ferma la furcă” și Biodiversitate”.

Martin Hojsík, europarlamentar Renew Europe pentru Slovacia, a declarat : „Chiar și industria recunoaște că avem o problemă cu riscul de pesticide. Dar, în loc să devină campioni ai managementului integrat al dăunătorilor și al altor soluții prietenoase cu natura, aceștia se mențin la ceea ce au făcut întotdeauna: încercând să reducă obiectivele și reglementările privind mediul și sănătatea. ”

„Este timpul ca aceste companii să se transforme, altfel vor pierde bătălia inovației, deoarece nu ne mai permitem să ne pierdem sănătatea și biodiversitatea”, a continuat el.

Importuri de alimente și furaje

În documente, ECPA a făcut și lobby împotriva normelor stricte ale UE cu privire la reziduurile de pesticide care sunt permise pentru produsele alimentare importate în UE – care sunt cunoscute ca niveluri maxime de reziduuri (LMR).

Problema a fost contestată de ceva timp, partenerii comerciali plângându-se Organizației Mondiale a Comerțului că abordarea UE este prea prudentă și nu reflectă dovezi științifice sau standarde în altă parte a lumii.

Într-o scrisoare adresată Secretariatului General al Comisiei din 12 martie, ECPA a scris că: „stabilirea LMR UE ar trebui să se bazeze pe evaluarea riscurilor în toate circumstanțele, în conformitate cu acordul [Organizația Mondială a Comerțului privind standardele sanitare și fitosanitare] și aliniat la standarde internaționale. O astfel de abordare ar putea fi implementată într-un mod destul de simplu, fără a fi nevoie de schimbări legislative. ”

Două săptămâni mai târziu, ECPA i-a trimis o scrisoare similară Catherine Geslain-Lanéelle, adjunctă la comisarul european pentru agricultură, contestând „politica actuală a UE de ștergere automată a LMR-urilor” pentru un pesticid atunci când acesta nu mai este autorizat pentru utilizare în UE .

Aceasta înseamnă că, dacă un pesticid este interzis în UE, cantitatea de pesticid permisă pe produse trebuie să fie sub nivelul de detectare, cu excepția cazului în care se face o scutire.
ECPA a adăugat că revizuirea acestei abordări a fost „crucială” pentru industria cărnii din Europa, care este „foarte dependentă de importul ridicat de furaje proteice”. O mare parte din soia importată a consumat animale pentru a alimenta industria globală a cărnii este cultivată folosind pesticide interzise în UE.

La începutul acestui an, o investigație realizată de Unearthed și Public Eye a constatat că cererea de hrană pentru animale a dus la vânzarea de pesticide periculoase. În analiza datelor de vânzări globale în valoare de 23 de miliarde de dolari din 2018, soia – cultivată în mare parte ca hrană pentru animale – a constituit de departe cea mai mare piață pentru toate pesticidele, precum și cele clasificate ca fiind extrem de periculoase.

Fermă organică

Reprezentanții industriei pesticidelor s-au opus, de asemenea, planurilor Comisiei de a crește rapid agricultura organică.

În răspunsul de la consultare, producătorul de produse agrochimice BASF a scris că: „Trecerea la o cultură ecologică 100% ar duce la o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră dacă ar trebui să se mărească suprafața terenurilor de producție agricolă pentru a compensa productivitatea redusă”.

Declarația lor se bazează pe un studiu al Universității Cranfield publicat în Nature anul trecut, potrivit căruia o astfel de conversie cu ridicata ar duce la o scădere de 40% a producției de alimente.

Cu toate acestea, UE propune ca agricultura ecologică să acopere un sfert din terenurile agricole până în 2030.

Atât ECPA, cât și Bayer au scris că agricultura ecologică vine cu „compromisuri ecologice”.

Într-un document de poziție privind noile propuneri din ianuarie anul acesta, ECPA a scris că aceste compromisuri includ: „un volum global crescut de utilizare a pesticidelor în Europa, deoarece unele produse utilizate în mod obișnuit în agricultura organică trebuie aplicate în cantități mult mai mari decât alternative chimice de rată scăzută, este nevoie de mai mult teren agricol pentru a menține același nivel de productivitate și mai multe emisii de gaze cu efect de seră sunt probabil datorate mai multor intervenții în câmpuri. ”

Millstone, de la Universitatea din Sussex, a declarat : „Ceea ce contează nu este volumul total de pesticide aplicate, ci efectele lor toxice asupra lucrătorilor agricoli care aplică aceste produse, persoanelor afectate de derivați prin pulverizare, flora și fauna din mediul în care aceste culturi sunt cultivate și pe consumatorii de alimente pe care se aplică pesticidele. „

„Mai mult, dacă bugetele de cercetare și dezvoltare ar fi transferate de la agricultura chimică la agricultura organică sau agroecologică, se poate aștepta ca productivitatea lor să se îmbunătățească semnificativ.”

Un reprezentant Bayer a declarat : „Bayer salută acordul verde al UE. Cu produsele noastre, ne propunem să reducem impactul asupra mediului cu 30% până în 2030, avansând în același timp tehnologiile agricole digitale, produse biologice și semințe mai bune. Și ne-am propus obiectivul ambițios de a deveni neutri în materie de carbon în operațiunile noastre până în 2030.

„Producția agricolă trebuie să răspundă cerințelor unei populații în creștere rapidă. Protecția culturilor împotriva buruienilor, insectelor și bolilor este crucială pentru a produce suficient pe mai puțin teren. ”

Un purtător de cuvânt al BASF a spus: „Complexitatea producției agricole moderne necesită ca orice țintă să fie bazată pe știință și realistă, echilibrând rezultatele dorite în ceea ce privește conservarea biodiversității, protejarea sănătății și producția agricolă viabilă din punct de vedere economic”.

„Susținem obiectivul Comisiei de a crește producția ecologică, atâta timp cât este determinată de creșterea cererii consumatorilor și nu duce la schimbări neintenționate ale utilizării terenurilor în alte părți ale lumii, care ar putea avea efecte nocive substanțiale asupra biodiversității și climei.”

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Schimbare la conducerea Armatei Române: Generalul Gheorghiță Vlad este noul Șef al Statului Major al Apărării

Președintele Klaus Iohannis l-a numit pe generalul Gheorghiță Vlad în funcția de…

Florin Cîțu a rămas fără imunitate parlamentară și poate fi urmărit penal în dosarul vaccinurilor anti-COVID

Senatorii au votat marți ca Florin Cîțu, fost premier și actual senator,…

Angajatelor li se poate interzice să poarte vălul islamic la locul de muncă, a decis Curtea Europeană de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a pronunțat o hotărâre importantă cu privire la…

Nu va exista vot pentru aderarea României la Spațiul Schengen în Consiliul JAI din decembrie

Votul privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu va avea…

Israelul și Hamas au efectuat un nou schimb de prizonieri în timp ce discuțiile continuă pentru prelungirea armistițiului

Încetarea temporară a focului între Israel și Hamas a intrat miercuri în…

Curtea de Apel din Paris refuză extrădarea prințului Paul al României

Curtea de Apel din Paris a decis recent să refuze cererea de…

Erdogan vrea ca Israelul să fie judecat în instanțe internaționale pentru crime de război

Președintele Turciei. Recep Tayyip Erdoğan, a avut o discuție cu secretarul general…

Putin nu va face pace în Ucraina înainte de alegerile americane din 2024, afirmă un oficial american

Președintele rus Vladimir Putin nu va face pace în Ucraina înainte de…