Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, ordonanța de urgență privind majorarea salariilor bugetarilor. De asemenea, executivul a aprobat mărirea ajutorului social de la 260 la 275 de lei şi de la 300 la 400 de lei, in cazul persoanelor vârstnice. Ajutorul pentru familie va creste de la 600 la 700 de lei.

Potrivit ministrului Muncii, majorările salariale vor fi în jurul sumei de 150 de lei, în timp ce numărul bugetarilor beneficiari va fi de aproximativ 1 milion.

Premierul Nicolae Ciucă a susținut că este o majorare “în concordanță cu disponibilitatea bugetară și în conformitate cu discuțiile pe care le-am avut cu partenerii sociali, ca urmare a deciziei luate în coaliție”. 

”Prima ordonanță de urgență se referă la majorarea, începând cu 1 august a salariilor lucrătorilor din mediul bugetar, acei lucrători care nu erau la nivelul din 2022. Majorarea constă în acordarea unei pătrimi din diferența aflată în plată și nivelul prevăzut în legea 153 pentru anul 2022.” – a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi, la finalul ședinței de Guvern.

În ceea ce privește impactul bugetar, acesta va fi în jurul sumei de 2 miliarde de lei, a afirmat ministrul Muncii.

Pentru majorarea ajutorului social, s-a alocat un buget de peste 820 de milioane de lei. Beneficiarii ajutoarelor sociale majorate vor intra automat în baza de lucru a agențiilor de ocupare a forței de muncă, unde vor fi obligați să se prezinte. Până acum, un astfel de beneficiar era înregistrat la cerere.

Guvernul a mai aprobat vineri o altă ordonanță, ce prevede acordarea concediului paternal la nașterea fiecărui copil, nu doar la primul: “S-a extins totodată categoria de lucrători care beneficiază de acest drept și am majorat și perioada de acordare. Tații care au și cursuri de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal. Tații care nu au cursuri de puericultură vor avea 10 zile de concediu, în loc de 5”, a mai adăugat ministrul Budăi la finalul ședinței de guvern.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook