Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, să plafoneze temporar tarifele poliţelor RCA pentru următoarele șase luni.

Tarifele RCA urmează să fie plafonate la nivelul prețurilor de primă proprii practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, potrivit proiectului ASF.

La începutul ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a explicat că a aprobat proiectul de hotărâre privind plafonarea tarifelor RCA pentru a proteja interesele asiguraților și pentru a permite ASF să elaboreze modificările legislative necesare în timpul celor șase luni în care tarifele vor fi plafonate.

Săptămâna trecută am amânat decizia pentru că am simțit nevoia să continuăm dialogul și să beneficiem de mai multe date, informații legate de  modul în care această hotărâre va produce efecte. Am avut întâlniri și am condiționat această hotărâre de guvern de elaborarea în cele 6 luni a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje, a spus Nicolae Ciucă.

Este ce de-a treia societate care intra în faliment pe piața asugurărilor, consider că este inacceptabil să continuam să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF împreună cu Consiliul Concurenței și ceilalți actori din piața sigurărilor trebuie să aibă un dialog onest, transparent și foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate. Eu vă asigur că nu voi accepta ca în interiorul celor șase luni această asumare să nu fie dusă la bun sfâșit, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.

În cadrul ședinței, reprezentantul ASF, Cristian Ruşu, a explicat că hotărârea adoptată de Guvern se referă la modul de vânzare a polițelor RCA în următoarele 6 luni și că tarifele calculate și oferite de asigurători vor fi cele de la sfârșitul lunii februarie 2023. Comisioanele de distribuție vor fi plafonate la 8%, iar toți asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, adică baza de la care se pornește orice calcul. Această măsură se va aplica și BAR-urilor, adică Biroul Asigurătorilor din România. Rușu a declarat că toți cei prezenți la ședință au fost de acord cu această măsură, care va fi aplicată timp de 6 luni.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook