Imagini din satelit realizate de o companie privată americană au arătat detalii ale unor manevre militare la granița dintre Belarus și Ucraina înaintea unor exerciții comune anunțate de Moscova și Minsk, relatează Reuters.

NATO a declarat că desfășurarea de trupe în Belarus este cea mai mare de la Războiul Rece încoace.

Rusia și Belarus au declarat că vor organiza exerciții comune numite Union Resolve 2022 în perioada 10-20 februarie, menite să se antreneze pentru a respinge un atac la granițele sudice ale alianței lor, iar Rusia a oferit câteva detalii despre rachetele și avioanele de război pe care le trimite pentru acest eveniment.

Noua desfășurare și exercițiile planificate au loc într-un moment în care tensiunile dintre Rusia și Occident sunt ridicate din cauza masării de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina. Țările occidentale au acuzat Rusia că se pregătește să invadeze Ucraina, în timp ce Moscova neagă că are astfel de planuri.

Imaginile furnizate de compania americană Maxar Technologies au arătat că unități militare înarmate cu rachete, lansatoare de rachete multiple și avioane de luptă s-au desfășurat în Belarus în trei locații din apropierea graniței cu Ucraina.

Maxar Technologies a declarat că a colectat imagini cu echipamente militare în apropiere de Yelsk, Rechitsa și Luninets pe 4 februarie. Toate locațiile se află la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de granița ucraineană.

Imaginile din satelit au arătat ceea ce Maxar Technologies a identificat ca fiind 15 avioane de atac la sol Su-25 și un sistem de apărare antiaeriană S-400 la aerodromul Luninets, precum și rachete SS26 Iskander și lansatoare multiple de rachete lângă Yelsk.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a trimis sisteme de rachete S-400 și avioane de luptă Su-25 pentru a lua parte la exerciții. Înaintea exercițiilor, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat joi un poligon de tragere din vestul Belarusului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a numit săptămâna trecută manevrele rusești din Belarus cea mai mare desfășurare rusă în zonă de la Războiul Rece și a adăugat că rachetele Iskander cu capacitate nucleară fac parte din acestea.

(Reuters)

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Interlopul mascat sub umbrela Partidului SOS Constanța: A lovit un polițist în încercarea de a provoca scandal în ședința de Consiliu Local

El este interlopul mascat în “politician” din partea partidului SOS, filiala Constanța,…