Imaginile din satelit par să arate pagube importante și mai multe avioane de război rusești distruse la o bază aeriană din Crimeea în urma exploziilor de la începutul acestei săptămâni, potrivit BBC.

foto: PLANET LABS – imagine din 9 august

Baza Saky, situată în vestul Crimeei, aflată sub control rusesc, a fost zguduită marți de o serie de explozii care au provocat moartea unei persoane.

Ucraina nu a revendicat responsabilitatea – dar aceste noi dovezi sugerează posibilitatea unui atac țintit.

Imaginile, realizate de Planet Labs, cu sediul în SUA, arată suprafețe mari de pământ pârjolit rămase în urma incendiilor care au izbucnit.

Pistele principale ale bazei par a fi intacte, dar cel puțin opt avioane par a fi avariate și distruse, cu mai multe cratere clar vizibile.

foto: PLANET LABS – imagine din 10 august

Cele mai multe dintre acestea se află într-o anumită zonă a bazei, unde un număr mare de avioane au fost parcate în aer liber – departe de acoperirea hangarelor.

Rusia insistă că exploziile au fost provocate de explozia muniției într-un magazin, din cauza încălcării normelor de siguranță împotriva incendiilor.

Ucraina nu a revendicat responsabilitatea, iar ministrul apărării a sugerat că soldații ruși neglijenți ar putea fi de vină.

“Cred că militarii ruși din această bază aeriană au stricat regula lor foarte simplu cunoscută: nu fumați în locuri periculoase”, a declarat Oleksiy Reznikov. “Asta este.”

Forțele aeriene ucrainene au declarat că aproximativ o duzină de avioane de război rusești au fost distruse, deși Rusia a negat că vreun avion ar fi fost avariat. Aceste noi imagini sugerează că acest lucru nu este adevărat.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.