Blindatele rusești pot fi văzute la doar 60 de metri de cel mai mare reactor nuclear din Europa în noile imagini din satelit publicate de serviciile de informații britanice.

La începutul lunii martie, forțele terestre rusești au ocupat centrala nucleară din sud-estul Ucrainei, iar analiza imaginilor din 21 august a identificat acum o prezență militară sporită în interiorul centralei, cu transportoare blindate de personal desfășurate la mai puțin de 60 de metri de reactorul numărul cinci.

Militar rus la centrala nucleară Zaporojie

“În timp ce Rusia menține ocupația militară a centralei de la Zaporojie, principalele riscuri pentru operațiunile reactorului vor rămâne probabil perturbarea sistemelor de răcire ale reactorului, deteriorarea sursei sale de alimentare de rezervă sau erori ale lucrătorilor care operează sub presiune”, se arată în cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.

În ultimele săptămâni, centrala nucleară din Zaporojie – cea mai mare centrală de acest tip din Europa – a fost ținta unor atacuri. Cine a fost în spatele acestora rămâne neclar: Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru atacuri. Ceea ce este clar, este că atacurile se apropie și au avariat deja unele părți critice ale vastului complex nuclear.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook