• România are cel mai mare impact al factorilor de mediu cu unul din cinci decese legate de poluare in UE, în timp ce țări precum Suedia și Danemarca au unul din 10.

În UE, 13% dintre decese sunt legate de poluare, a declarat un nou raport publicat marți de Agenția Europeană de Mediu (AEM), care subliniază că pandemia actuală pune factorii de sănătate ai mediului în centrul atenției.

Europenii sunt expuși în mod constant riscurilor de mediu, cum ar fi poluarea aerului, zgomotul și substanțele chimice, iar pandemia COVID-19 oferă un exemplu de legături între „sănătatea umană și sănătatea ecosistemului”.

„Apariția unor astfel de agenți patogeni zoonotici este legată de degradarea mediului și de interacțiunile umane cu animalele din sistemul alimentar”, se spune în raport.

Zoonoza este o boală a animalelor care se transmite oamenilor.

În cele 27 de țări ale UE și în Regatul Unit, 630.000 de decese în 2012 ar putea fi atribuite unor factori de mediu, potrivit ultimelor cifre disponibile, se arată în raport.

De asemenea, a observat un puternic contrast între Europa de Vest și Europa de Est, împărțit pe linii socio-economice.

Ca atare, România vede cel mai mare impact al factorilor de mediu cu unul din cinci decese legate de poluare, în timp ce țări precum Suedia și Danemarca văd unul din 10.

Poluarea este legată în primul rând de cancer, boli cardiovasculare și respiratorii, iar SEE a subliniat că „aceste decese ar putea fi evitate prin eliminarea riscurilor asupra mediului pentru sănătate”.

“Oamenii mai săraci sunt expuși în mod disproporționat la poluarea aerului și la vreme extremă, inclusiv valuri de căldură și frig extrem”, se spune în raport.

„Acest lucru este legat de locul în care locuiesc, muncesc și merg la școală, adesea în cartierele urbane defavorizate social, aproape de trafic intens”, a adăugat acesta.

Pe o notă mai pozitivă, calitatea apei în Europa se este buna.

Calitatea „apei de scăldat” este considerată „excelentă” în 85 la sută din cazuri și 74 la sută din corpurile de apă subterană – o sursă importantă de apă potabilă – are „o stare chimică bună”.

Potrivit SEE, pentru a îmbunătăți sănătatea și mediul în Europa, ar trebui favorizate „spațiile verzi și albastre”, deoarece acestea „răcesc orașele în timpul valurilor de căldură, ameliorează apele inundațiilor, reduc poluarea fonică și susțin biodiversitatea urbană”.

În plus, spațiile verzi care oferă „spațiu public pentru relaxare și exercițiu facilitează interacțiunile comunității”, ceea ce ajută la „reducerea izolației sociale”.

Alte măsuri propuse pentru îmbunătățirea mediului includ reducerea traficului rutier, reducerea consumului de carne și eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

1 × five =

Alte articole

VIDEO. Un ofițer de recrutare a fost împușcat de un recrut în Siberia, în timp ce rezistența la mobilizare continuă

Un recrut rus l-a împușcat pe liderul comitetului local de recrutare militară…

Alianța de extremă dreapta condusă de Giorgia Meloni a câștigat alegerile în Italia

Liderul extremei drepte, Giorgia Meloni, a obținut victoria în alegerile din Italia…

SUA poartă discuții private cu Rusia privind armele nucleare pentru a evita “schimbul de replici” în public, afirmă consilierul lui Biden

Casa Albă a declarat duminică că SUA au avut discuții private, la…

VIDEO. Atac armat la o școală din Rusia. Cel puțin 13 persoane au fost ucise, dintre care 7 copii

Update: Bilanțul morților în urma atacului armat într-o școală din Ijevsk a…

NASA va lansa o sondă spațială spre un asteroid pentru a-i schimba cursul

O sondă spațială a NASA va urma să se izbească de un…

Kazahstanul spune că nu va recunoaște referendumurile din estul Ucrainei

Kazahstanul, unul dintre foștii parteneri apropiați ai Rusiei, nu va recunoaște posibila…

Peste 260.000 de oameni au fugit din Rusia de teama de a nu fi trimiși să lupte în Ucraina

Site-ul independent de informații Meduza, cenzurat de Kremlin la începutul lunii martie,…

Zelenski confirmă livrarea de sisteme americane de apărare antiaeriană către Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu difuzat duminică că Ucraina a…