• România are cel mai mare impact al factorilor de mediu cu unul din cinci decese legate de poluare in UE, în timp ce țări precum Suedia și Danemarca au unul din 10.

În UE, 13% dintre decese sunt legate de poluare, a declarat un nou raport publicat marți de Agenția Europeană de Mediu (AEM), care subliniază că pandemia actuală pune factorii de sănătate ai mediului în centrul atenției.

Europenii sunt expuși în mod constant riscurilor de mediu, cum ar fi poluarea aerului, zgomotul și substanțele chimice, iar pandemia COVID-19 oferă un exemplu de legături între „sănătatea umană și sănătatea ecosistemului”.

„Apariția unor astfel de agenți patogeni zoonotici este legată de degradarea mediului și de interacțiunile umane cu animalele din sistemul alimentar”, se spune în raport.

Zoonoza este o boală a animalelor care se transmite oamenilor.

În cele 27 de țări ale UE și în Regatul Unit, 630.000 de decese în 2012 ar putea fi atribuite unor factori de mediu, potrivit ultimelor cifre disponibile, se arată în raport.

De asemenea, a observat un puternic contrast între Europa de Vest și Europa de Est, împărțit pe linii socio-economice.

Ca atare, România vede cel mai mare impact al factorilor de mediu cu unul din cinci decese legate de poluare, în timp ce țări precum Suedia și Danemarca văd unul din 10.

Poluarea este legată în primul rând de cancer, boli cardiovasculare și respiratorii, iar SEE a subliniat că „aceste decese ar putea fi evitate prin eliminarea riscurilor asupra mediului pentru sănătate”.

“Oamenii mai săraci sunt expuși în mod disproporționat la poluarea aerului și la vreme extremă, inclusiv valuri de căldură și frig extrem”, se spune în raport.

„Acest lucru este legat de locul în care locuiesc, muncesc și merg la școală, adesea în cartierele urbane defavorizate social, aproape de trafic intens”, a adăugat acesta.

Pe o notă mai pozitivă, calitatea apei în Europa se este buna.

Calitatea „apei de scăldat” este considerată „excelentă” în 85 la sută din cazuri și 74 la sută din corpurile de apă subterană – o sursă importantă de apă potabilă – are „o stare chimică bună”.

Potrivit SEE, pentru a îmbunătăți sănătatea și mediul în Europa, ar trebui favorizate „spațiile verzi și albastre”, deoarece acestea „răcesc orașele în timpul valurilor de căldură, ameliorează apele inundațiilor, reduc poluarea fonică și susțin biodiversitatea urbană”.

În plus, spațiile verzi care oferă „spațiu public pentru relaxare și exercițiu facilitează interacțiunile comunității”, ceea ce ajută la „reducerea izolației sociale”.

Alte măsuri propuse pentru îmbunătățirea mediului includ reducerea traficului rutier, reducerea consumului de carne și eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Armata americană a efectuat raiduri aeriene în Siria după ce un atac cu dronă a ucis un contractor american

Statele Unite au efectuat joi raiduri aeriene împotriva milițiilor susținute de Iran…

Kievul reacționează la propunerea de lege a Dianei Șoșoacă privind anexarea unor teritorii ale Ucrainei de către România

Ucraina a anunțat că inițiază impunerea de sancțiuni împotriva senatoarei Diana Șoșoacă,…

Pescuit ilegal în Marea Neagră: Trei pescadoare bulgărești au fost depistate în zona economică exclusivă a României

Trei pescadoare au fost interceptate în zona economică exclusivă a României, în…

Ciucă: Guvernul va aproba săptămâna viitoare plafonarea prețurilor polițelor RCA

Guvernul României a anunțat că va aproba săptămâna viitoare un proiect de…

Memento Mori de la Depeche Mode: un tribut frumos și emoționant adus lui Andrew “Fletch” Fletcher

Cel de-al 15-lea album de studio al trupei Depeche Mode, Memento Mori,…

Patriarhul Bartolomeu: Biserica rusă are o parte de vină pentru “crimele” din Ucraina

Șeful creștinilor ortodocși din întreaga lume, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, a criticat Biserica…

Un avion Tarom a aterizat de urgență la Istanbul în urma unei alerte cu bombă

Un avion Tarom cu destinația București a fost nevoit să aterizeze de…

ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras proiectul referitor la plafonarea prețurilor la…

Coreea de Nord susține că a testat o dronă capabilă să transporte încărăctură nucleară, care poate crea un “tsunami radioactiv”

Coreea de Nord a afirmat vineri că a testat o dronă subacvatică…