Foto: DENIS BALIBOUSE / POOL / AFP

Oficiali ai Rusiei și ai Statelor Unite au purtat discuții de securitate la Geneva, în cadrul Dialogului strategic de stabilitate (SSD), cu scopul de a dezamorsa tensiunile legate de Ucraina.

Partea americană a fost reprezentată de primul adjunct al secretarului de stat, Wendy Sherman, în timp ce partea rusă a fost reprezentată de ministrul adjunct de externe, Serghei Ryabkov.

După discuții, părțile au făcut comentarii cu privire la rezultatele reuniunii și la așteptările lor viitoare. În special, Ryabkov a cerut NATO să revoce summitul de la București din 2008, care prevede aderarea Ucrainei și Georgiei.

Am dori ca la summitul NATO de la Madrid [programat pentru 29-30 iunie 2022] să se revoce formula adoptată la summitul de la București din 2008. Nici Ucraina, nici Georgia nu ar trebui să devină membre ale alianței… Avem nevoie de garanții solide ca piatra, obligatorii din punct de vedere juridic, nu de promisiuni, ci de garanții”, a declarat adjunctul vicepremierului rus Ryabkov.

De partea sa, secretarul adjunct Sherman a subliniat angajamentul SUA față de politica “nimic despre voi fără voi”.

“Nu vom permite nimănui să trântească politica “ușilor deschise” a NATO, care a fost întotdeauna esențială pentru Alianța NATO… Și nu vom lua decizii despre Ucraina fără Ucraina, despre Europa fără Europa sau despre NATO fără NATO”, a declarat secretarul adjunct Sherman.

Moscova a cerut cu insistență garanții obligatorii din punct de vedere juridic pentru a împiedica extinderea NATO spre est încă de la cea de-a 26-a reuniune ministerială a OSCE de la Stokholm (2-3 decembrie), unde ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut amenințări în discursul său cu privire la posibila aderare a Tbilisi și Kievului la Alianță. De atunci, Kremlinul a prezentat două proiecte de redesenare a securității europene. Moscova a insistat asupra garanțiilor de securitate obligatorii din punct de vedere juridic, în timp ce, în același timp, a intensificat consolidarea militară de-a lungul frontierei de est a Ucrainei.

Pe fondul tensiunilor tot mai mari, SUA și Rusia au avut o reuniune extraordinară în cadrul Dialogului strategic de stabilitate la Geneva, la 10 ianuarie. În plus, reuniunea Consiliului NATO-Rusia (prima din 2019) va avea loc la Bruxelles, la 12 ianuarie, în timp ce reuniunea Consiliului Permanent al OSCE este programată pentru 13 ianuarie la Viena.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…