Președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, trebuie să răspundă în fața justiției pentru rolul său în asasinarea generalului de rang înalt Qassem Soleimani în urmă cu doi ani, altfel Iranul se va răzbuna.

Într-un discurs televizat luni, președintele iranian a declarat că, în calitate de “principalul criminal și ucigaș” care a ordonat atacul mortal cu drone asupra convoiului lui Soleimani în Irak, Trump trebuie să se confrunte cu “hotărârea lui Dumnezeu” și să sufere “qisas”, care este termenul islamic pentru represalii în natură.

Raisi a cerut formarea unui “tribunal corect” în care Trump, fostul secretar de stat Mike Pompeo și alți oficiali americani să fie condamnați și pedepsiți.

În caz contrar, a spus el, “nu vă îndoiți, și le spun acest lucru tuturor oamenilor de stat americani, că mâna răzbunării va ieși din mâneca ummah-ului [națiunii]”.

Iranul a declarat că Soleimani, una dintre cele mai puternice figuri din țară la acea vreme, se afla într-o misiune diplomatică la Bagdad, la invitația guvernului irakian, când SUA l-au luat ca țintă în apropierea aeroportului din oraș.

La momentul respectiv, Iranul a promis o “răzbunare dură” și, câteva zile mai târziu, a tras peste zece rachete asupra a două baze americane din Irak, care nu au provocat victime.

Între timp, oficialii din sistemul judiciar au promis că vor continua să urmărească asasinatul la nivel local și internațional. Țara solicitase anterior “notificări roșii” ale Interpolului pentru arestarea lui Trump și a zeci de alți oficiali americani.

Luni a fost înființat un tribunal local, iar oficialii au invitat publicul iranian să înregistreze în mod oficial orice nemulțumiri pe care le-ar putea avea față de puterile străine pentru asasinarea generalului.

De asemenea, Iranul a cerut Adunării Generale a ONU și Consiliului de Securitate să emită rezoluții împotriva SUA și Israelului – pe care oficialii iranieni le-au acuzat că au oferit asistență pentru atacul cu drone – pentru a le condamna și a descuraja atacuri similare în viitor.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…