Rezumat:

  • Militanții Hamas au intrat pe teritoriul israelian la primele ore ale dimineții, părând să preia controlul asupra mai multor comunități din sudul Israelului. Luptele sunt încă în desfășurare în zonele din sudul Israelului.
  • Hamas a lansat peste 2.000 de rachete spre Israel, potrivit autorităților israeliene.
  • Bilanțul victimelor este de cel puțin 22 de morți în Israel, potrivit serviciilor de urgență israeliene. Ministerul israelian al Sănătății a declarat că cel puțin 545 de răniți au ajuns în spitale. Presa palestiniană anunță că bilanțul victimelor din Gaza este de patru morți.
  • Israelul a lansat atacuri în Gaza.
  • Există informații potrivit cărora cetățeni israelieni au luat ostatici în Gaza.
  • “Suntem în război și îl vom câștiga”, a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, într-un discurs video adresat țării.

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat un atac pe scară largă asupra Israelului, marcând cel mai important atac din ultimii ani. Ofensiva surpriză a implicat oameni înarmați care au trecut granița și un baraj neîncetat de rachete lansate din Fâșia Gaza. În timp ce sirenele de avertizare răsunau în sudul și centrul Israelului, inclusiv în Ierusalim, armata israeliană a declarat starea de război, determinându-l pe premierul Benjamin Netanyahu să convoace o reuniune de urgență cu oficialii din domeniul securității.

Acest incident, care a avut loc sâmbătă, a marcat o infiltrare fără precedent a militanților Hamas în Israel din Gaza și a semnalat cea mai gravă escaladare de la conflictul de 10 zile dintre Israel și Hamas din 2021. Presa israeliană a raportat schimburi de focuri între luptătorii palestinieni și forțele de securitate în orașe situate în sudul Israelului. Între timp, în Gaza, rezidenții s-au grăbit să își facă provizii în anticiparea unui conflict prelungit.

Comandantul militar al Hamas, Mohammad Deif, a anunțat începerea operațiunii prin intermediul unei emisiuni difuzate de mass-media Hamas, îndemnând palestinienii din întreaga lume să se alăture luptei. În declarația sa, Deif a susținut că această bătălie are ca scop să pună capăt la ceea ce el a numit “ultima ocupație de pe pământ” și a dezvăluit că au fost lansate 5.000 de rachete.

Potrivit serviciilor de urgență, cel putin 22 de persoane și-au pierdut viața în timp ce echipajele de ambulanță au fost desfășurate în zonele din jurul Fâșiei Gaza. Armata israeliană a confirmat că forțele sale operează în interiorul Fâșiei Gaza, dar nu a oferit alte detalii. Într-o declarație oficială, armata a recunoscut infiltrarea unui număr de teroriști pe teritoriul israelian din Fâșia Gaza și a sfătuit locuitorii din apropiere să rămână în casele lor.

Presa israeliană a raportat incidente în care bărbați înarmați au tras asupra civililor în orașul Sderot din sudul Israelului. În plus, videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare păreau să descrie ciocniri pe străzile orașului și militanți înarmați care se deplasează în jeep-uri prin țară.

Mass-media palestiniene au raportat, de asemenea, capturarea mai multor israelieni de către luptători, iar mass-media Hamas a împărtășit imagini video, care aparent arată un tanc israelian distrus.

Biroul premierului Netanyahu a anunțat că se va întâlni cu înalți oficiali din domeniul securității, iar ministrul apărării Yoav Gallant a autorizat chemarea rezerviștilor.

În Gaza, sunetul lansărilor de rachete a reverberat, iar locuitorii au raportat ciocniri armate în apropierea gardului de separare cu Israelul, în apropiere de orașul Khan Younis din sudul țării. De asemenea, ei au fost martorii unor mișcări semnificative de luptători înarmați.

Serviciul de ambulanță israelian a trimis echipe în zonele din sudul Israelului aflate în apropierea Gaza, avertizând locuitorii să rămână în case.

Un grup care reprezintă rezerviștii militari, care inițial plănuise să refuze antrenamentul în semn de obiecție față de planurile guvernului de a revizui sistemul judiciar, a cerut rezerviștilor să se prezinte la datorie.

De asemenea, gruparea palestiniană Jihadul Islamic a anunțat că luptătorii săi și-au unit forțele cu Hamas în atac. Purtătorul de cuvânt al brațului armat al Jihadului Islamic, Abu Hamza, a declarat pe Telegram: “Facem parte din această bătălie; luptătorii noștri stau umăr la umăr cu frații lor din Brigăzile Qassam până la obținerea victoriei”.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a condamnat atacul, catalogându-l drept un act comis de “teroriștii Hamas”, într-o declarație postată pe X, fostul Twitter.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Interlopul mascat sub umbrela Partidului SOS Constanța: A lovit un polițist în încercarea de a provoca scandal în ședința de Consiliu Local

El este interlopul mascat în “politician” din partea partidului SOS, filiala Constanța,…