Sportivii și oamenii de știință atrag atenția asupra riscurilor reprezentate de căldura tot mai intensă asupra performanțelor și siguranței participanților la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Un raport realizat de un grup de olimpici în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Portsmouth avertizează că temperaturile ridicate din timpul verii vor face practic imposibilă desfășurarea competițiilor olimpice în condiții de siguranță.

Kaitlyn Trudeau, cercetător principal la Climate Central, a declarat că fără eforturi susținute pentru reducerea emisiilor de carbon, temperaturile globale vor crește într-un ritm ce va face “aproape imposibilă, dacă nu complet imposibilă” organizarea Jocurilor Olimpice de vară.

Sportivii intervievați, printre care Samuel Mattis, aruncător de disc din SUA, și Jamie Farndale, jucător de rugby din echipa Marii Britanii, au povestit despre dificultățile întâmpinate în antrenamente și competiții din cauza caniculei. Aceștia au subliniat pericolele reprezentate de supraîncălzirea organismului, leșinuri și chiar riscul de deces în condiții extreme.

Raportul recomandă schimbarea programărilor tradiționale ale competițiilor, pentru a le desfășura în lunile mai reci sau în intervalele orei mai răcoroase ale zilei. De asemenea, sunt necesare planuri mai bune de rehidratare și răcire a sportivilor, precum și o mai mare implicare a acestora în campaniile de conștientizare a impactului schimbărilor climatice asupra sportului.

Președintele World Athletics, Sebastian Coe, a declarat că schimbările climatice reprezintă “o amenințare existențială” pentru sport, iar aceste provocări trebuie abordate urgent de federațiile sportive și organizatorii evenimentelor.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…