Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping au început luni prima lor întâlnire personală de la preluarea mandatului de către președintele american, în urmă cu aproape doi ani, pe fondul creșterii tensiunilor economice și de securitate între cele două superputeri, care concurează pentru influența globală.

Xi și Biden s-au salutat cu o strângere de mână la un hotel de lux din Indonezia, unde participă la summitul G20 al marilor economii, înainte de a se așeza la masă pentru ceea ce se aștepta să fie o conversație de câteva ore.

“În calitate de lideri ai celor două națiuni ale noastre, împărtășim responsabilitatea, în opinia mea, de a arăta că Statele Unite și China pot gestiona diferențele noastre, de a împiedica concurența să se transforme în ceva apropiat de un conflict și de a găsi modalități de a lucra împreună la problemele globale urgente care necesită cooperarea noastră reciprocă”, a declarat Joe Biden în deschiderea întâlnirii.

Xi a declarat că speră că vor “trasa cursul corect pentru relația dintre China și SUA” și că este pregătit pentru un “schimb de opinii sincer și aprofundat” cu Joe Biden.

El i-a cerut lui Biden să “ridice relația” dintre China și SUA.

“Trebuie doar să ne dăm seama unde sunt liniile roșii și … care sunt cele mai importante lucruri pentru fiecare dintre noi în următorii doi ani”, a declarat președintele chinez.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *