O serie de atacuri violente asupra jurnaliștilor afgani comise de talibani determină o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la libertatea presei din țară, un jurnalist afgan declarând că „libertatea presei s-a încheiat”.

Pe măsură ce au circulat imagini și mărturii la nivel internațional cu privire la arestarea și bătăile brutale a doi reporteri care au fost reținuți pentru că transmiteau miercuri o demonstrație a drepturilor femeilor la Kabul, Human Rights Watch și Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor și-au exprimat îngrijorarea cu privire la recenta serie de atacuri.

În doar două zile din această săptămână, talibanii au reținut și au eliberat mai târziu cel puțin 14 jurnaliști care participă la proteste în Kabul, cel puțin șase dintre acești jurnaliști fiind supuși violenței în timpul arestărilor, a raportat CPJ.

Alți jurnaliști, inclusiv unii care lucrează cu BBC, au fost împiedicați, de asemenea, să filmeze protestul miercuri.

De asemenea, autoritățile talibane au reținut, pentru scurt timp, un fotoreporter Tolonews, Wahid Ahmadi, confiscându-i camera și împiedicând alți jurnaliști să filmeze protestul pe care îl acoperea.

Un jurnalist afgan – care a vorbit pentru The Guardian în condiții de anonimat – a spus că, în ciuda asigurărilor din partea talibanilor că mass-media ar putea opera liber, realitatea de pe teren a fost că jurnaliștii se confruntau cu amenințări crescânde din partea membrilor talibani locali.

„Există o mare diferență între talibanii din mass-media și talibanii de pe stradă”, a spus jurnalistul.

„Acești talibani de pe stradă sunt localnici, nu au înțelegere și sunt foarte stricți. Ceea ce spun oamenii în vârstă nu este acceptabil pentru talibanii locali. Au fost în luptă și nu au educație.

„Talibanii care sunt pe teren au bătut jurnaliștii în Kabul și în alte locuri. Am mulți ani de experiență în jurnalism și cred că libertățile jurnalismului s-au încheiat în Afganistan … Oamenii nu pot critica talibanii în mass-media. ”

Comentariile au venit în timp ce 200 de americani și alți străini au zburat din Kabul joi, după ce noul guvern taliban a fost de acord cu un alt zbor de evacuare, primul de la sfârșitul evacuării haotice conduse de SUA a 124.000 de străini și afgani.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Video. Un român a intrat cu TIR-ul într-un avion, pe o autostradă din Germania

Un şofer român a intrat cu TIR-ul într-un avion care a aterizat…

Ciolacu, către Diana Șoșoacă: Vă rog să purtaţi mască. Dreptul meu la viață nu se negociază

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a atenționat-o pe Diana Șoșoacă, în plenul…

Scandal la Târgul de Crăciun din Constanța, provocat de persoane fără Certificat Covid

Mai multe persoane au provocat un scandal, vineri seară, la Târgul de…

Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară pentru cei care vin din state non-UE

Autoritățile române au decis duminică să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ…