Într-un videoclip postat online luni, bloggerul opoziției bieloruse Roman Protasevich, reținut când un avion Ryanair a fost forțat să aterizeze la Minsk, spune că se află într-o stare bună de sănătate și recunoaște că a jucat un rol în organizarea unor tulburări de masă în Minsk anul trecut.

Familia și prietenii lui Roman Protasevich spun că videoclipul a fost făcut sub constrângere.

“Așa arată Raman sub presiune fizică și morală. Cer eliberarea imediată a lui Raman și a tuturor prizonierilor politici”, a scris un lider al opoziției bieloruse, Sviatlana Thiskanouskaya, pe Twitter.

Apărând pe mai multe canale ale aplicației de mesagerie Telegram, Protasevich spune că se află într-o unitate de detenție preventivă din Minsk și neagă că ar avea probleme cardiace, după cum au raportat unele rețele sociale . De asemenea, pare să aibă o mică pată neagră pe frunte, cauzată cel mai probabil deo lovitură.

Tatăl lui Protasevici crede că fiul său a fost obligat să recunoască vinovăția în videoclip și pare să aibă nasul rupt.

“Probabil că i s-a rupt nasul, deoarece forma acestuia s-a schimbat și are mult fond de ten pe el. Toată partea stângă a feței sale are fond de ten”, a declarat Dzmitry Protasevich într-un interviu în limba rusă, luni, târziu de la Wroclaw , Polonia, unde locuiește împreună cu soția sa.

“Nu sunt cuvintele lui, nu e intonația lui de vorbire. El acționează foarte rezervat și puteți vedea că este emoționat”, a spus Protasevici despre fiul său.

“Și nu este pachetul său de țigări pe masă – nu fumează asa ceva. Deci cred că a fost forțat”.

Tatăl a adăugat: „Fiul meu nu poate recunoaște că a creat tulburări de masă, pentru că pur și simplu nu a făcut așa ceva”.

Ministerul de interne din Belarus a declarat că Protasevici este ținut în închisoare și nu s-a plâns de probleme de sănătate.

Președintele belarus, Alexander Lukashenko, în vârstă de 66 de ani, s-a confruntat cu cea mai mare provocare a guvernării sale de aproape 27 de ani, din partea protestatarilor care au ieșit în stradă după ce a fost declarat câștigătorul alegerilor de anul trecut, despre care manifestanții au spus că au fost trucate.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia susține că Europa nu va mai primi petrol și gaze, în cazul în care va fi deconectată de la SWIFT

Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, a declarat, marți, că țările europene…

Ministrul ucrainean de Externe spune că numărul de trupe rusești de la graniță este insuficient pentru o invazie totală

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, miercuri, că Rusia nu…

Primarul Kievului, Vitali Klitschko: Germania a ‘trădat’ Ucraina prin interzicerea exporturilor de arme și susținerea gazoductului Nord Stream 2

Fostul campion mondial de box la categoria grea și primar al Kievului,…

Iohannis: România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ședința CSAT, că România trebuie…

Croația își va retrage forțele din NATO în eventualitatea unui conflict Rusia-Ucraina

Croația își va retrage militarii din cadrul forțelor NATO desfășurate în regiune…