Poliția din Kazahstan a ucis zeci de protestatari care au încercat să ia cu asalt clădirile guvernamentale, pe fondul unor tulburări în masă, în timp ce o alianță militară condusă de Rusia a aprobat trimiterea unei forțe de menținere a păcii în această țară din Asia Centrală în încercarea de a restabili ordinea.

Saltanet Azirbek, purtător de cuvânt al poliției, a declarat joi pentru postul de televiziune Khabar-24 că “forțele extremiste” au încercat peste noapte să ia cu asalt clădiri administrative, precum și departamentele de poliție din cel mai mare oraș al țării, Almaty.

“Zeci de atacatori au fost eliminați, identitatea lor este în curs de stabilire”, a spus ea.

Victimele au fost înregistrate în contextul în care în Kazahstan continuă tulburările care au fost declanșate inițial de creșterea prețurilor la combustibil, dar care au degenerat în cele mai mari proteste de la obținerea independenței țării în 1991.

Sute de protestatari s-au adunat joi în piața principală din Almaty, în ciuda prezenței a zeci de trupe și a mai multor vehicule blindate de transport de trupe.

Un jurnalist al agenției de știri Reuters aflat la fața locului a raportat că a auzit focuri de armă în timp ce trupele se apropiau de mulțime.

Noile proteste au loc la o zi după ce demonstranții au luat cu asalt palatul prezidențial și biroul primarului din Almaty și le-au dat foc. De asemenea, miercuri, mulțimea a invadat pentru scurt timp aeroportul din Almaty, ceea ce a dus la anularea mai multor zboruri.

Un videoclip neverificat pe rețelele de socializare a arătat trupe care patrulau pe străzile cețoase din Almaty în timpul nopții, trăgând cu arme, precum și jafuri generalizate în oraș.

Ministerul kazac de Interne a declarat că cel puțin opt polițiști și soldați ai Gărzii Naționale au fost uciși în timpul tulburărilor, în timp ce 300 au fost răniți.

Pe măsură ce tensiunile au escaladat, președintele Kassym-Jomart Tokayev a cerut miercuri seara târziu ajutorul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță cu sediul la Moscova formată din șase foste țări sovietice – Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Tokayev a acuzat bandele “teroriste” antrenate în străinătate pentru protestele violente.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…