Protestatarii au luat cu asalt miercuri clădirile publice din cel mai mare oraș din Kazahstan, în timp ce forțele de securitate se străduiau să impună controlul după ce guvernul a demisionat ca răspuns la furia populară față de creșterea prețului la carburanți.

O transmisiune live pe Instagram a unui blogger kazah a arătat un incendiu care ardea în biroul primarului din orașul Almaty, cu focuri de armă care se auzeau în apropiere. Videoclipuri postate online au arătat, de asemenea, biroul procurorului din apropiere arzând.

Protestatarii păreau să fi străpuns cordoanele forțelor de securitate, chiar dacă acestea din urmă au desfășurat grenade paralizante ale căror explozii puteau fi auzite în tot centrul orașului.

Kazahstanul este o fostă republică sovietică strict controlată, care cultivă o imagine de stabilitate politică, ceea ce o ajută să atragă sute de miliarde de dolari de investiții străine în industriile sale de petrol și metale.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a acceptat miercuri demisia guvernului, la o zi după ce poliția a folosit gaze lacrimogene și grenade asurzitoare pentru a alunga sute de protestatari din piața principală din Almaty. De asemnea, a declarat starea de urgență pentru două săptămâni în două regiuni ale țării din Asia Centrală.

Atameken, grupul de lobby al mediului de afaceri din Kazahstan, a declarat că membrii săi au raportat cazuri de atacuri asupra băncilor, magazinelor și restaurantelor.

Departamentul de sănătate al orașului a declarat că 190 de persoane au solicitat ajutor medical, dintre care 137 de polițiști. Autoritățile orașului au îndemnat locuitorii să rămână acasă.

Ministerul de Interne a declarat că clădiri guvernamentale au fost, de asemenea, atacate peste noapte în orașele sudice Shymkent și Taraz, iar 95 de polițiști au fost răniți în confruntări. Poliția a reținut peste 200 de persoane.

Protestele au început după ce, la începutul anului, guvernul a eliminat controlul prețurilor la gazul petrolier lichefiat. Mulți kazahi și-au transformat mașinile pentru a funcționa cu GPL, din cauza costului redus al acestuia.

Guvernul a declarat că prețul reglementat a cauzat pierderi producătorilor și că trebuie liberalizat. Ulterior, președintele a declarat că măsura a fost greșită.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…