Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți seară, la TVR, referindu-se la pensiile speciale, că nu este acceptabil să ieşi la 50 de ani cu o pensie care e mai mare decât salariul. Totodată, acesta a afirmat că suspendarea plății acestora doar pentru primari ar fi o dovadă de populism. Și o dovadă că politicienii nu au curaj să se atingă și de celelalte pensii speciale.

Eu am o abordare deloc populistă şi o abordare, zic eu, principială. În primul rând, ar trebui să avem o discuţie în zona politică – nu neapărat doar cei care sunt la guvernare, cu toţi factorii politici şi cu instituţiile statului – care sunt acele categorii socio-profesionale unde în perioada serviciului public există interdicţii, există incompatibilităţi şi atunci se poate ajunge la o soluţie, aşa cum se face şi la nivelul Uniunii Europene, se face în multe ţări. Magistraţii, procurorii şi judecătorii au interdicţii? Da, interdicţii brutale. E adevărat că ies la pensie foarte repede. Sunt în serviciul public? Da. Atunci trebuie să stabileşti dacă peste contributivitate mai dau un punct, un punct şi jumătate, două puncte pentru acea perioadă cât sunt în serviciul public, dar acest lucru înseamnă că şi vârsta de pensionare trebuie crescută, fiindcă nu e acceptabil să ieşi la 50 de ani cu o pensie care e mai mare decât salariul, a afirmat Kelemen Hunor, marţi seară, la TVR.

În zona  militară, armată, poliție, servicii, la fel, trebuie discutate politic. Da, sunt politicieni care au restricții cât sunt în serviciul public și atunci dacă reușești să stabilești un principiu, și nu vorbești de pensii speciale, că nu este nimic special,  e pensia pe contributivitate și un punct în plus, două puncte în plus în funcție de… Dacă statul român este în măsură să stabilească care sunt acele categorii profesionale, atunci demagogia, populismul dispar. Și atunci știi regulile jocului. Nici eu nu accept și nu este corect să fie pensia mai mare decât salariu. Și acest lucru se întâmplă într-o anumită zonă, cu preponderență într-o anumită zonă și nu se poate. Acest lucru nu este corect, nu este drept față de cetățeni. Dar nici populismele-  omorâm primarii, omorâm pe ăștia care nu pot să reproșeze în  niciun fel, dar la ceilalți nu se poate,  că nu avem curaj, nu avem viziune. Deci eu aș începe cu discuție principială – ce dorește să facă statul român cu acele categorii socioprofesionale care sunt în serviciul public și au interdicții și incompatibilități serioase, a subliniat vicepremierul Kelemen Hunor, la Tema Zilei.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…