S-au făcut greșeli , a declarat liderul nord-coreean Kim Jong Un, care într-o adresare la o întâlnire a partidului de guvernământ a făcut o recunoaștere sinceră – că politicile țării din ultimii cinci ani s-au încheiat cu un eșec extrem.

“Aproape toate sectoarele au căzut departe de obiectivele stabilite”, a declarat Kim pentru mii de delegați la cel de-al VIII-lea Congres al Partidului Muncitorilor, care erau așezați într-un imens auditoriu din Phenian.

Țara ar trebui să digere „lecțiile amare” ale eșecului, a adăugat Kim, și „să fie suficient de îndrăzneață pentru a recunoaște greșelile, care, dacă nu vor fi abordate, vor deveni obstacole mai mari”.

Congresul este primul din 2016 și ar trebui să producă un nou plan economic pentru următorii cinci ani până când se va încheia în următoarele zile.

Mulți observatori veterani din Coreea de Nord cred că țara se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la mijlocul anilor 1990, când pierderea sprijinului din defuncta Uniune Sovietică, agravată de propria gestionare defectuoasă a Phenianului, a dus la o foamete care a ucis, după unele estimări, mai mult de un milion de oameni.

Kim a recunoscut în august anul trecut „lipsuri”, ceea ce a dus la eșecul îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare ale țării și la îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor. În noiembrie, el a criticat oficialii economici pentru gestionarea greșită a economiei.

Sancțiunile internaționale și dezastrele naturale din ultimul an au afectat economia. Măsurile anti-coronavirus au cântărit și ele, deși nimeni care nu a participat la congresul partidului a purtat mască. Oficial, guvernul susține că nu există un singur caz de COVID-19.

În discursul său, Kim a oferit puține prescripții noi pentru rezolvarea crizei, cu excepția continuării „consolidării propriilor noastre forțe”. Nici el nu a oferit indicii despre cum intenționează să se ocupe de noua administrație americană a președintelui ales Joe Biden sau să răspundă încercărilor de angajare ale președintelui sud-coreean Moon Jae-in.

Biden a semnalat că intenționează să susțină alianța SUA cu Seul . Din acest motiv, spune Park Hyeong-jung, un veteran al Phenian-ului de la Institutul Coreean pentru Unificare Națională, un grup de reflecție guvernamentala din Seul, este probabil ca Kim să caute sprijin în altă parte.

Coreea de Nord ar crede că oricât de slabă ar fi economia sa, în cele din urmă vor putea primi ajutor de la China “, notează Park, adăugând că Phenianul ar putea încerca să valorifice legăturile acide dintre Beijing și Washington în propriul său avantaj.

Deocamdată, însă, granița China-Coreea de Nord rămâne închisă pentru a ține departe coronavirusul, iar lipsa comerțului transfrontalier ar fi cauzat creșterea prețurilor alimentelor în Coreea de Nord.

În majoritatea anilor de când a preluat puterea după moartea tatălui său în 2011, Kim și-a expus prioritățile într-un discurs televizat de Anul Nou, analizat îndeaproape de observatori. Dar nu a susținut un astfel de discurs de doi ani .

Poate că acest lucru a fost pentru a evita repetarea discursurilor la reuniunile majore ale partidului, aproape de noul an, dar le oferă, de asemenea, unor observatori sentimentul că lucrurile nu merg bine, iar Kim are puține realizări de trâmbițat.

Anul acesta Kim a marcat noul an cu o scurtă notă scrisă de mână către poporul nord-coreean, mulțumindu-i pentru sprijinul acordat în momentele dificile.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Ambasadorul Poloniei în Franța: Polonia va fi nevoită să intre în război dacă Ucraina nu reușește să se apere singură

Ambasadorul Poloniei în Franța, Jan Emeryk Rościszewski, a declarat într-un interviu că…

Medvedev amenință că va lovi Curtea Penală Internațională cu o rachetă hipersonică

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a amenințat că…

Rusia deschide o anchetă penală împotriva Curții Penale Internaționale

Rusia a deschis o anchetă penală împotriva procurorului Curții Penale Internaționale (CPI)…

Putin a vizitat orașul ucrainean ocupat Mariupol, potrivit presei ruse de stat

Vladimir Putin a făcut o vizită surpriză la Mariupol, a relatat duminică…

Kim Jong Un face apel la pregătirea unui atac nuclear împotriva SUA și Coreei de Sud

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că țara sa ar trebui…

ONU afirmă că este nevoie de acțiuni “urgente” pentru a combate schimbările climatice

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a îndemnat țările bogate,…

Banca elvețiană UBS a preluat Credit Suisse pentru aproape 3,25 miliarde de dolari

Gigantul bancar UBS a preluat Credit Suisse pentru aproape 3,25 miliarde de…

Cutremur cu magnitudinea de 4,9 în Gorj

Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 s-a produs în Târgu-Jiu, municipiul de…

Președintele ASF, despre City şi Euroins: Ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a vorbit despre falimentul…