Președintele Klaus Iohannis a comentat marți seria de tragedii produse în ultima perioadă în România, precizând că autoritățile nu pot să dea din umeri și să meargă mai departe fără explicații și măsuri concrete.

Potrivit președintelui, evenimentele tragice de la Botoșani, 2 Mai, Crevedia sau Alba nu pot fi tratate ca simple accidente, ci autoritățile trebuie să caute cu atenție cauzele și modul în care se putea preveni dezastrul. El și-a exprimat nemulțumirea față de explicațiile potrivit cărora nimeni nu a fost sesizat, așa cum a susținut primarul din Crevedia.

Klaus Iohannis a subliniat că românii își pun întrebarea legitimă de ce nu s-a putut preveni această serie nefericită de evenimente și așteaptă ca instituțiile abilitate să facă lumină în acest caz, stabilind vinovații și corectând deficiențele legislative sau procedurale identificate.

Declarații Klaus Iohannis:

  • Am avut în utimele săptămâni tragedie după tragedie. Am avut tragedia de la 2 Mai, de la Botoșani, de la Crevedia, de la Alba. Toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autoritățile, instituțiile abilitate trebuie să meargă mult, mult mai mult în profunzime. Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți este de ce s-a ajuns până aici, de ce nu s-a prevenit ce a putut fi prevenit și atunci, cu siguranță, autoritățile trebuie să caute explicații și să caute soluții pentru a preveni cât de mult se poate preveni în viitor. Trebuie să vedem dacă a fost neglijență sau ignoranță sau n-au fost bune procedurile sau nu s-au corelat instituțiile sau cineva a încălcat clar legea. Toate aceste lucruri trebuie să fie căutate, clarificate, explicate și sistemele îmbunătățite”, a mai spus Iohannis. Iohannis a mai adăugat că, în cazul tragediei de la Crevedia, „nu poate să accepte explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni”. „Nu pot să accept explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Este un pic greu de acceptat în cazul Crevedia că cei de acolo n-au știut. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să-și facă datoria, să vină cu explicații, cei vinovați să primească pedepse exemplare și acolo unde sistemul nu funcționează, unde procedurile nu sunt bune, acestea să fie lămurite, clarificate, pentru a preveni astfel de evenimente. Este inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe. O astfel de serie de tragedii nu poate să rămână fără urmări clare, care scot în evidență ce s-a întâmplat.
  • Nu pot să accept explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Este un pic greu de acceptat în cazul Crevedia că cei de acolo n-au știut. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să-și facă datoria, să vină cu explicații, cei vinovați să primească pedepse exemplare și acolo unde sistemul nu funcționează, unde procedurile nu sunt bune, acestea să fie lămurite, clarificate, pentru a preveni astfel de evenimente. Este inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe. O astfel de serie de tragedii nu poate să rămână fără urmări clare, care scot în evidență ce s-a întâmplat”, a declarat președintele.
Alte știri:  Percheziții la cariere de piatră din Constanța: Suspiciuni de evaziune fiscală și exploatare ilegală de agregate minerale
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

David Popovici a cucerit aurul la Campionatele Europene în proba de 200 m liber

Înotătorul român David Popovici a câștigat medalia de aur în proba de…

Pierderile masive de pe frontul din Ucraina îi forțează pe ruși să recruteze mercenari din țări africane

Armata rusă se confruntă cu o lipsă acută de recruți, în condițiile…

Italia: Firmă amendată pentru că a vândut mașini fabricate în China ca fiind italiene

Autoritatea pentru reglementarea concurenței din Italia a aplicat o amendă record de…

Medicii austrieci au reușit în premieră regenerarea mușchiului cardiac, o descoperire ce poate salva milioane de vieți

O echipă de cercetători de la Universitatea Medicală din Innsbruck, Austria, a…

Putin amenință că va furniza arme Coreei de Nord

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea furniza arme…

Cod roșu de caniculă: Temperaturi de până la 39 de grade Celsius în sudul țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că România se va confrunta cu…

Scriitorul și medicul psihiatru Ion Vianu a încetat din viață joi, la vârsta de 90 de ani

Medicul psihiatru Ion Vianu a decedat în Morges, Elveția, la vârsta de…

Mark Rutte va deveni următorul secretar general al NATO, după ce Klaus Iohannis a renunțat

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a retras candidatura pentru funcția de secretar general…