Președintele Klaus Iohannis a comentat marți seria de tragedii produse în ultima perioadă în România, precizând că autoritățile nu pot să dea din umeri și să meargă mai departe fără explicații și măsuri concrete.

Potrivit președintelui, evenimentele tragice de la Botoșani, 2 Mai, Crevedia sau Alba nu pot fi tratate ca simple accidente, ci autoritățile trebuie să caute cu atenție cauzele și modul în care se putea preveni dezastrul. El și-a exprimat nemulțumirea față de explicațiile potrivit cărora nimeni nu a fost sesizat, așa cum a susținut primarul din Crevedia.

Klaus Iohannis a subliniat că românii își pun întrebarea legitimă de ce nu s-a putut preveni această serie nefericită de evenimente și așteaptă ca instituțiile abilitate să facă lumină în acest caz, stabilind vinovații și corectând deficiențele legislative sau procedurale identificate.

Declarații Klaus Iohannis:

  • Am avut în utimele săptămâni tragedie după tragedie. Am avut tragedia de la 2 Mai, de la Botoșani, de la Crevedia, de la Alba. Toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autoritățile, instituțiile abilitate trebuie să meargă mult, mult mai mult în profunzime. Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți este de ce s-a ajuns până aici, de ce nu s-a prevenit ce a putut fi prevenit și atunci, cu siguranță, autoritățile trebuie să caute explicații și să caute soluții pentru a preveni cât de mult se poate preveni în viitor. Trebuie să vedem dacă a fost neglijență sau ignoranță sau n-au fost bune procedurile sau nu s-au corelat instituțiile sau cineva a încălcat clar legea. Toate aceste lucruri trebuie să fie căutate, clarificate, explicate și sistemele îmbunătățite”, a mai spus Iohannis. Iohannis a mai adăugat că, în cazul tragediei de la Crevedia, „nu poate să accepte explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni”. „Nu pot să accept explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Este un pic greu de acceptat în cazul Crevedia că cei de acolo n-au știut. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să-și facă datoria, să vină cu explicații, cei vinovați să primească pedepse exemplare și acolo unde sistemul nu funcționează, unde procedurile nu sunt bune, acestea să fie lămurite, clarificate, pentru a preveni astfel de evenimente. Este inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe. O astfel de serie de tragedii nu poate să rămână fără urmări clare, care scot în evidență ce s-a întâmplat.
  • Nu pot să accept explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Este un pic greu de acceptat în cazul Crevedia că cei de acolo n-au știut. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să-și facă datoria, să vină cu explicații, cei vinovați să primească pedepse exemplare și acolo unde sistemul nu funcționează, unde procedurile nu sunt bune, acestea să fie lămurite, clarificate, pentru a preveni astfel de evenimente. Este inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe. O astfel de serie de tragedii nu poate să rămână fără urmări clare, care scot în evidență ce s-a întâmplat”, a declarat președintele.
Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Cod Galben de precipitații mixte și polei în 4 județe din țară

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi, 7 decembrie, un cod galben…

Taylor Swift a fost desemnată persoana anului de către Time Magazine

Vedeta pop Taylor Swift a fost desemnată Persoana Anului de către revista…

Sondaj INSCOP: Mircea Geoană favorit pentru alegerile prezidențiale din 2024

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la…

Putin a sosit în Orientul Mijlociu flancat de patru avioane de luptă rusești

Președintele rus Vladimir Putin a întreprins o călătorie diplomatică în Emiratele Arabe…

Guyana face apel la SUA și la ONU în timp ce Maduro merge mai departe cu anexarea regiunii Essequibo

Disputa teritorială de lungă durată dintre Venezuela și Guyana s-a intensificat în…

Soldați ruși inculpați penal în SUA pentru torturarea unui cetățean american în Ucraina

Departamentul de Justiție al SUA a depus acuzații de crime de război…

Fost deputat ucrainean prorus, împușcat mortal în Moscova

Un fost deputat ucrainean, considerat de Kiev ca fiind un trădător, a…