Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova a fost dispusă să negocieze cu Ucraina în primele luni ale războiului, însă Statele Unite și alte țări occidentale au sfătuit Kievul să nu facă acest lucru.

“Este bine cunoscut faptul că am susținut propunerea părții ucrainene de a negocia la începutul operațiunii militare speciale și, până la sfârșitul lunii martie, cele două delegații au convenit asupra principiului de soluționare a acestui conflict”, a declarat Lavrov.

“Este bine cunoscut și a fost publicat deschis faptul că colegii noștri americani, britanici și unii colegi europeni au spus Ucrainei că este prea devreme pentru a negocia, iar aranjamentul care a fost aproape convenit nu a fost niciodată revizuit de regimul de la Kiev”, a mai afrimat ministrul de externe al Rusiei.

Comentariile lui Lavrov au reflectat ceea ce președintele rus Vladimir Putin declarase anul trecut, și anume că Rusia a fost pregătită să discute, dar aliații occidentali ai Ucrainei au împiedicat acest lucru.

De atunci, SUA și alte națiuni occidentale au susținut că Rusia nu este serioasă în ceea ce privește găsirea unei soluții la războiul care va împlini în curând un an de la începerea acestuia.

Lavrov se află în Africa de Sud pentru a se întâlni cu omologul său Naledi Pandor și pentru a consolida legăturile dintre cele două țări.

Vizita lui Lavrov are rolul de a aduna națiunile africane de partea Rusiei și de a discuta despre efectele conflictului asupra continentului, cum ar fi creșterea prețurilor globale la petrol și alimente. Africa de Sud și-a declarat disponibilitatea de a sprijini o soluționare pașnică a războiului.

În pofida neutralității exprimate de Africa de Sud în ceea ce privește Ucraina, vizita lui Lavrov are loc la câteva zile după ce forțele armate sud-africane au anunțat că luna viitoare vor organiza exerciții comune cu forțele ruse și chineze în largul coastei sale estice.


Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Accident grav pe E70 în Teleorman între două autocare și un TIR

Un grav accident de circulație s-a produs în această dimineață între două…

O femeie din Indonezia a fost condamnată la doi ani de închisoare după ce a mâncat carne de porc pe TikTok

O femeie indoneziană care își spune Lina Lutfiawati pe internet a fost…

Un acționar contestă în justiție proiectul rezidențial de pe terenurile Oil Terminal

Oil Terminal informează acționarii că Andrei Sebastian Dumitrescu, care deține o participație…

Miruna Pascu rămâne în arest după ce Curtea de Apel i-a respins contestația

Miruna Pascu, mama tânărului Vlad Pascu care a provocat accidentul mortal din…

Farmacist reținut după ce ar fi vândut ilegal cantități mari de Fentanil și Oxicodonă

Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore fiind suspectat de…

Studiu: Cartelurile de droguri se plasează pe locul cinci în topul angajatorilor din Mexic

Potrivit unui studiu publicat în revista Science, cartelurile mexicane au peste 175.000…