Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova a fost dispusă să negocieze cu Ucraina în primele luni ale războiului, însă Statele Unite și alte țări occidentale au sfătuit Kievul să nu facă acest lucru.

“Este bine cunoscut faptul că am susținut propunerea părții ucrainene de a negocia la începutul operațiunii militare speciale și, până la sfârșitul lunii martie, cele două delegații au convenit asupra principiului de soluționare a acestui conflict”, a declarat Lavrov.

“Este bine cunoscut și a fost publicat deschis faptul că colegii noștri americani, britanici și unii colegi europeni au spus Ucrainei că este prea devreme pentru a negocia, iar aranjamentul care a fost aproape convenit nu a fost niciodată revizuit de regimul de la Kiev”, a mai afrimat ministrul de externe al Rusiei.

Comentariile lui Lavrov au reflectat ceea ce președintele rus Vladimir Putin declarase anul trecut, și anume că Rusia a fost pregătită să discute, dar aliații occidentali ai Ucrainei au împiedicat acest lucru.

De atunci, SUA și alte națiuni occidentale au susținut că Rusia nu este serioasă în ceea ce privește găsirea unei soluții la războiul care va împlini în curând un an de la începerea acestuia.

Lavrov se află în Africa de Sud pentru a se întâlni cu omologul său Naledi Pandor și pentru a consolida legăturile dintre cele două țări.

Vizita lui Lavrov are rolul de a aduna națiunile africane de partea Rusiei și de a discuta despre efectele conflictului asupra continentului, cum ar fi creșterea prețurilor globale la petrol și alimente. Africa de Sud și-a declarat disponibilitatea de a sprijini o soluționare pașnică a războiului.

În pofida neutralității exprimate de Africa de Sud în ceea ce privește Ucraina, vizita lui Lavrov are loc la câteva zile după ce forțele armate sud-africane au anunțat că luna viitoare vor organiza exerciții comune cu forțele ruse și chineze în largul coastei sale estice.

Alte știri:  Alertă în zona Tuzla după descoperirea unei drone marine


Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ancheta continuă în cazul deceselor suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon

Echipa Corpului de Control al Ministerului Sănătății a efectuat astăzi o nouă…

Israelul se gândește la un răspuns la atacul iranian fără precedent, în timp ce Occidentul îl îndeamnă pe Netanyahu să evite un război total

Oficiali de rang înalt din administrația președintelui Joe Biden sunt îngrijorați că…

Pugilista Amalia Niță a câștigat aurul la europenele de tineret de la Porec

Naționala de box a României a obținut rezultate remarcabile la Campionatul European…

Trump despre ajutorul pentru Ucraina: “Ne gândim să-l facem sub forma unui împrumut”

Fostul președinte american Donald Trump a sugerat recent că, în cazul în…

Camera Reprezentanților din SUA votează săptămâna aceasta pachetul de sprijin pentru Israel și Ucraina

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, republicanul Mike Johnson, a anunțat că va…