În prezent, conducerea țărilor UE este mulțumită de faptul că rolul principal pe continent nu este jucat de ele, ci de SUA, iar președintele francez Emmanuel Macron este singura excepție, a declarat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, relatează agenția de presă rusă TASS.

“În prezent, din păcate, Uniunea Europeană nu mai este un actor independent”, a declarat Lavrov în cadrul unei întâlniri cu studenții și cadrele didactice ale Universității de Stat din Belarus, adăugând că a găsit expresia “declinul Europei” deosebit de profetică.

El a reiterat că anterior în Europa s-a vorbit despre necesitatea de a “asigura autonomia strategică a Uniunii Europene”. “Încă se vorbește despre acest lucru, dar numai de către președintele Macron. Restul se bucură pur și simplu de faptul că americanii sunt la conducerea tuturor lucrurilor și că toate deciziile luate în Uniunea Europeană au fost în mare parte impuse de Washington”, a remarcat ministrul de externe.

“Nici măcar nu menționez NATO, aceasta este o organizație total americană. Iar Uniunea Europeană a devenit un fel de apendice al politicii americane în Europa, din păcate”, a afirmat Lavrov. El a precizat că “Uniunea Europeană este cea care suferă, în primul rând, de pe urma sancțiunilor impuse de Occident”, întrucât SUA au introdus sancțiunile în așa fel încât “să nu fie provocate prea multe daune economiei sale”, deși acest lucru a dus totuși la creșterea prețurilor la carburanți și produse alimentare în această țară.

“Da, declinul Europei, aș spune, deși Europa este civilizația cea mai apropiată de noi. Cultură, artă, literatură – ne-am îmbogățit mereu unii pe alții și este trist că în zilele noastre este considerat european să ceri interzicerea studierii lui Dostoievski, Pușkin, Lermontov în instituțiile de învățământ”, a conchis șeful diplomației ruse.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.