Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a avertizat Republica Moldova că orice măsură considerată a pune în pericol siguranța trupelor rusești din Transnistria va fi privită ca un atac la adresa Rusiei.

Toată lumea ar trebui să înțeleagă că orice acțiune care ar amenința securitatea trupelor noastre (din Transnistria) ar fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac împotriva Rusiei“, a declarat Lavrov.

“Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există şi Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Şi cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident şi se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a afirmat ministrul rus de externe.

Rusia a staționat trupe de menținere a păcii în Transnistria de la începutul anilor 1990, când, în urma unui conflict armat, separatiștii pro-ruși au smuls cea mai mare parte a regiunii de sub controlul Republicii Moldova. Forțele rusești păzesc, de asemenea, un mare depozit de muniții din regiune.

Rusia a declarat că armata sa se află acolo pentru a menține pacea și stabilitatea, dar Moldova dorește ca Rusia să își retragă forțele.

În aprilie, tensiunile din Moldova au crescut după ce au fost raportate o serie de atacuri sporadice în Transnistria.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *