Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că unele puncte de negociere cu Ucraina sunt aproape de a fi convenite, iar statutul de neutralitate pentru Kiev este luat în considerare “serios”.

Cu toate acestea, el a declarat pentru agenția de presă RBC că există și alte chestiuni importante, inclusiv utilizarea limbii ruse în Ucraina și libertatea de exprimare, relatează Retuers.

El a adăugat că Rusia nu vede niciun semn că Statele Unite sunt interesate de rezolvarea conflictului în curs de desfășurare.

Statele Unite au un rol decisiv în definirea poziției autorităților ucrainene, dar “astăzi, nu vedem niciun interes din partea Statelor Unite de a rezolva rapid acest conflict”, a declarat Lavrov.

Acest lucru vine în contextul în care negociatorul rus Vladimir Medinski a declarat pentru agenția de presă Interfax că discuțiile cu Ucraina sunt dificile și lente, dar Rusia dorește “sincer” să se ajungă la pace cât mai curând posibil.

“Negocierile sunt dificile, merg încet. Desigur, am dori ca totul să se întâmple mult mai repede, aceasta este o dorință sinceră a părții ruse. Vrem să ajungem la pace cât mai curând posibil”, a declarat Medinsky.

“Avem nevoie de o Ucraină pașnică, liberă, independentă, neutră – nu membră a blocurilor militare, nu membră a NATO”, a adăugat el.

De asemenea, președintele ucrainean Vlodimir Zelenski a declarat că poziția de negociere a Rusiei în discuțiile cu Ucraina devine “mai realistă”

Într-un mesaj televizat, Zelenski a subliniat necesitatea ca țara sa să “continue să lupte”, dar a dat o notă mai pozitivă în ceea ce privește negocierile.

“Întâlnirile sunt în curs de desfășurare, după cum mi s-a spus, pozițiile sună mai realiste”, a spus el.
Zelensky a subliniat importanța perseverenței în discuții, deoarece “orice război trebuie să se încheie cu un acord”, dar a adăugat că “avem nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la decizii care să servească interesele Ucrainei”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

VIDEO. Imagini terifiante cu clădiri care se prăbușesc în timpul celui de-al doilea cutremur major din Turcia

O echipă de televiziune a surprins în direct momentul în care cel…

Cutremur în Turcia: Nouă studenți români și un profesor au solicitat sprijin pentru a fi repatriați

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost…

Cutremur în Turcia: Bilanțul victimelor crește la cel puțin 1.900 de morți

Două cutremure masive au lovit sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu…

Sute de morți în urma unui cutremur puternic care a zguduit Turcia și Siria

Cel puțin 568 de persoane au fost ucise și mii de persoane…

A murit academicianul Răzvan Theodorescu

Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, a încetat din viaţă luni, la vârsta…

Bilanțul victimelor cutremurului din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 640 de morți

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit luni…

Un nou cutremur cu magnitudinea 7,5 a fost raportat în sud-estul Turciei. Bilanțul victimelor se ridică la peste 1.200 de morți

Autoritatea turcă pentru situații de urgență AFAP și Serviciul Geologic al Statelor…

România trimite echipe de salvatori în Turcia, după ce un cutremur puternic a lovit luni dimineață sudul Turciei și nordul Siriei

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență,…