Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că unele puncte de negociere cu Ucraina sunt aproape de a fi convenite, iar statutul de neutralitate pentru Kiev este luat în considerare “serios”.

Cu toate acestea, el a declarat pentru agenția de presă RBC că există și alte chestiuni importante, inclusiv utilizarea limbii ruse în Ucraina și libertatea de exprimare, relatează Retuers.

El a adăugat că Rusia nu vede niciun semn că Statele Unite sunt interesate de rezolvarea conflictului în curs de desfășurare.

Statele Unite au un rol decisiv în definirea poziției autorităților ucrainene, dar “astăzi, nu vedem niciun interes din partea Statelor Unite de a rezolva rapid acest conflict”, a declarat Lavrov.

Acest lucru vine în contextul în care negociatorul rus Vladimir Medinski a declarat pentru agenția de presă Interfax că discuțiile cu Ucraina sunt dificile și lente, dar Rusia dorește “sincer” să se ajungă la pace cât mai curând posibil.

“Negocierile sunt dificile, merg încet. Desigur, am dori ca totul să se întâmple mult mai repede, aceasta este o dorință sinceră a părții ruse. Vrem să ajungem la pace cât mai curând posibil”, a declarat Medinsky.

“Avem nevoie de o Ucraină pașnică, liberă, independentă, neutră – nu membră a blocurilor militare, nu membră a NATO”, a adăugat el.

De asemenea, președintele ucrainean Vlodimir Zelenski a declarat că poziția de negociere a Rusiei în discuțiile cu Ucraina devine “mai realistă”

Într-un mesaj televizat, Zelenski a subliniat necesitatea ca țara sa să “continue să lupte”, dar a dat o notă mai pozitivă în ceea ce privește negocierile.

“Întâlnirile sunt în curs de desfășurare, după cum mi s-a spus, pozițiile sună mai realiste”, a spus el.
Zelensky a subliniat importanța perseverenței în discuții, deoarece “orice război trebuie să se încheie cu un acord”, dar a adăugat că “avem nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la decizii care să servească interesele Ucrainei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

17 morți în urma unui atac cu rachete rusești asupra unor clădiri din Odesa

Cel puțin 17 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești…

Ciucă: Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării

Benzina și motorina s-au ieftinit cu 50 de bani pe litru în…

Putin declară că Rusia este deschisă la discuții privind neproliferarea armelor nucleare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova este pregătită pentru discuții…

Cetățenii din Belarus au început să primească înștiințări de recrutare

Cetățenii belaruși au început să primească înștiințări de recrutare, a anunțat postul…