Liderii a 23 de țări și Organizația Mondială a Sănătății au susținut marți o idee de a crea un tratat internațional care să ajute lumea să facă față unor viitoare urgențe de sănătate, cum ar fi pandemia de coronavirus care acum devastează globul.

Ideea unui astfel de tratat, care ar asigura accesul universal și echitabil la vaccinuri, medicamente și diagnostice pentru pandemii, a fost lansată de președintele liderilor Uniunii Europene, Charles Michel, la summitul G20 din noiembrie anul trecut.

Marți a primit sprijinul oficial al liderilor din Fiji, Portugalia, România, Marea Britanie, Rwanda, Kenya, Franța, Germania, Grecia, Coreea, Chile, Costa Rica, Albania, Africa de Sud, Trinidad și Tobago, Olanda, Tunisia, Senegal, Spania, Norvegia, Serbia, Indonezia, Ucraina și OMS.

“Vor fi alte pandemii și alte urgențe majore de sănătate. Niciun guvern unic sau agenție multilaterală nu poate aborda această amenințare singură”, au scris liderii într-un articol de opinie comună în ziarele importante.

„Credem că națiunile ar trebui să colaboreze pentru un nou tratat internațional pentru pregătirea și răspunsul la pandemie”, au spus ei.

Scopul principal al unui astfel de tratat ar fi consolidarea rezistenței lumii la viitoarele pandemii prin sisteme mai bune de alertă, schimb de date, cercetare și producerea și distribuția de vaccinuri, medicamente, diagnostice și echipamente de protecție personală, au spus ei.

Tratatul ar preciza, de asemenea, că sănătatea oamenilor, a animalelor și a planetei sunt toate legate și ar trebui să ducă la responsabilități comune, transparență și cooperare la nivel global.

“Suntem convinși că este responsabilitatea noastră, ca lideri ai națiunilor și instituțiilor internaționale, să ne asigurăm că lumea învață lecțiile pandemiei COVID-19”, au scris liderii.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia susține că Europa nu va mai primi petrol și gaze, în cazul în care va fi deconectată de la SWIFT

Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, a declarat, marți, că țările europene…

Ministrul ucrainean de Externe spune că numărul de trupe rusești de la graniță este insuficient pentru o invazie totală

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, miercuri, că Rusia nu…

Primarul Kievului, Vitali Klitschko: Germania a ‘trădat’ Ucraina prin interzicerea exporturilor de arme și susținerea gazoductului Nord Stream 2

Fostul campion mondial de box la categoria grea și primar al Kievului,…

Iohannis: România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ședința CSAT, că România trebuie…

Croația își va retrage forțele din NATO în eventualitatea unui conflict Rusia-Ucraina

Croația își va retrage militarii din cadrul forțelor NATO desfășurate în regiune…