Două tabere din conducerea talibanilor s-au luptat între ele la sfârșitul săptămânii trecute, a raportat BBC, citând înalți oficiali ai grupului militant.

Lupta dintre cele două tabere din conducerea talibanilor a avut loc în interiorul palatului prezidențial afgan din Kabul la sfârșitul săptămânii trecute și a avut loc după o dezbatere cu privire la cine a avut cel mai mare aport la alungarea armatei SUA din țara lor, a raportat BBC.

De asemenea, liderii talibani s-au confruntat cu privire la cine ar trebui să obțină ministerele în noul lor guvern, a raportat BBC.

Talibanii au preluat controlul asupra Kabul pe 15 august, iar armata SUA a ieșit definitiv din țară pe 30 august. Talibanii au anunțat un guvern interimar pe 7 septembrie.

Conducerea unei părți a luptei a fost cofondatorul taliban și viceprim-ministru interimar Mullah Abdul Ghani Baradar, a spus BBC, în timp ce cealaltă a fost condusă de Khalil ur-Rahman Haqqani, ministrul refugiaților.

Surse talibane au declarat pentru BBC că argumentul a izbucnit deoarece Baradar era nemulțumit de structura guvernului interimar.

Baradar susținuse, de asemenea, că eforturile diplomatice de a prelua Afganistanul, precum cele întreprinse de el, au fost mai eficiente decât utilizarea forței militare, a raportat BBC. Haqqani și adepții săi nu au fost de acord, se arată în raport.

Talibanii neagă că lupta a avut loc

Rapoartele despre luptele corp la corp apar în timp ce zvonurile se învârt în jurul stării lui Baradar, deoarece el nu a fost văzut în public de câteva zile. Surse talibane au declarat pentru BBC că Baradar a părăsit Kabul spre orașul Kandahar în urma luptei.

Luni, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a scris pe Twitter că zvonurile că Baradar ar fi fost ucis într-o luptă erau neadevărate.

Potrivit BBC, un purtător de cuvânt al talibanilor a spus că Baradar a călătorit la Kandahar pentru a se întâlni cu Mullah Haibatullah Akhundzada, liderul suprem al talibanilor. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat ulterior pentru BBC Pashto că Baradar este „obosit și vrea o odihnă”.

De asemenea, Akhundzada nu a mai fost văzută în public din 15 august, a informat Reuters.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Cinci morți în Ucraina, după ce un membru al Gărzii Naționale a deschis focul într-o fabrică militară

Un soldat al Gărzii Naționale Ucrainene a împușcat din motive necunoscute gărzile…

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

SUA resping cererea Rusiei de a bloca aderarea Ucrainei la NATO

SUA au respins cererea Rusiei de a exclude Ucraina din NATO, pe…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…