Turcii se luptă să țină pasul cu o prăbușire uluitoare a monedei lor, iar liderul principal al partidului de opoziție a declarat că țara se confruntă cu cea mai întunecată „catastrofă”, în timp ce lira a scăzut cu 15% marți față de dolar.

Criza de marți urmează săptămânilor de scăderi abrupte ale lirei, care deja au crescut prețurile, lăsându-i pe cetățenii turci să-și reconsidere totul, de la planurile lor de vacanță până la cumpărături săptămânale.

„Nu a existat o asemenea catastrofă în istoria Republicii”, a declarat Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Popular Republican de opoziție, dând vina pentru căderea liberă a monedei, pe seama președintelui Tayyip Erdogan, care conduce țara din 2003.

„În acest moment, sunteți o problemă fundamentală de securitate națională pentru Republica Turcia”, a spus Kilicdaroglu.

Erdogan a făcut presiuni asupra băncii centrale să reducă ratele dobânzilor într-o mișcare despre care spune că va stimula exporturile, investițiile și locurile de muncă, dar despre care criticii spun că va alimenta și mai mult inflația cu două cifre și va eroda lira, reducând profund veniturile turcilor.

Cursul lirei a a scăzut marți până la 13,45 pentru dolar. Acum un an era 8 la dolar, luna trecută a ajuns la 9 și săptămâna trecută a ajuns la 10.

„Am devenit incapabil să lucrez fără să urmăresc dolarul”, a spus Selin, un angajat al unei agenții de publicitate, în vârstă de 28 de ani.

„Nu cred că există o singură zi în care să nu fiu nevoit să-mi urmăresc bugetul, iar calculul se schimbă de 100 de ori până primesc salariul de luna viitoare. Nu a mai rămas nimic.”

Fostul prim-ministru Ahmet Davutoglu, membru fondator al Partidului AK, cu rădăcini islamiste, de guvernământ al lui Erdogan, înainte de a se desprinde pentru a-și forma propriul partid, a descris măsurile economice ale președintelui drept „trădare și nu ignoranță”.

Kilicdaroglu, Davutoglu și alți lideri ai opoziției au anunțat întâlniri de urgență pentru a discuta despre monedă după prăbușirea de marți – a doua cea mai mare scădere a lirei vreodată.

„Ne scufundam”

Turcii au apelat la rețelele de socializare pentru a-și exprima consternarea. Subiectele de top de pe Twitter au fost dominate de hashtag-uri despre economie, inclusiv „Ne scufundăm”, „Guvernul demisionează” și „Nu putem să ajungem la capăt”.

În orașul Diyarbakir, din sud-estul orașului, proprietarii de magazine au ars pe stradă ceea ce păreau a fi dolari falși, într-un gest simbolic de protest, spunând: „Nu putem dormi, nu știm despre viitorul nostru”.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Ciolacu, către Diana Șoșoacă: Vă rog să purtaţi mască. Dreptul meu la viață nu se negociază

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a atenționat-o pe Diana Șoșoacă, în plenul…

Video. Un român a intrat cu TIR-ul într-un avion, pe o autostradă din Germania

Un şofer român a intrat cu TIR-ul într-un avion care a aterizat…

Scandal la Târgul de Crăciun din Constanța, provocat de persoane fără Certificat Covid

Mai multe persoane au provocat un scandal, vineri seară, la Târgul de…

Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară pentru cei care vin din state non-UE

Autoritățile române au decis duminică să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ…