Turcii se luptă să țină pasul cu o prăbușire uluitoare a monedei lor, iar liderul principal al partidului de opoziție a declarat că țara se confruntă cu cea mai întunecată „catastrofă”, în timp ce lira a scăzut cu 15% marți față de dolar.

Criza de marți urmează săptămânilor de scăderi abrupte ale lirei, care deja au crescut prețurile, lăsându-i pe cetățenii turci să-și reconsidere totul, de la planurile lor de vacanță până la cumpărături săptămânale.

„Nu a existat o asemenea catastrofă în istoria Republicii”, a declarat Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Popular Republican de opoziție, dând vina pentru căderea liberă a monedei, pe seama președintelui Tayyip Erdogan, care conduce țara din 2003.

„În acest moment, sunteți o problemă fundamentală de securitate națională pentru Republica Turcia”, a spus Kilicdaroglu.

Erdogan a făcut presiuni asupra băncii centrale să reducă ratele dobânzilor într-o mișcare despre care spune că va stimula exporturile, investițiile și locurile de muncă, dar despre care criticii spun că va alimenta și mai mult inflația cu două cifre și va eroda lira, reducând profund veniturile turcilor.

Cursul lirei a a scăzut marți până la 13,45 pentru dolar. Acum un an era 8 la dolar, luna trecută a ajuns la 9 și săptămâna trecută a ajuns la 10.

„Am devenit incapabil să lucrez fără să urmăresc dolarul”, a spus Selin, un angajat al unei agenții de publicitate, în vârstă de 28 de ani.

„Nu cred că există o singură zi în care să nu fiu nevoit să-mi urmăresc bugetul, iar calculul se schimbă de 100 de ori până primesc salariul de luna viitoare. Nu a mai rămas nimic.”

Fostul prim-ministru Ahmet Davutoglu, membru fondator al Partidului AK, cu rădăcini islamiste, de guvernământ al lui Erdogan, înainte de a se desprinde pentru a-și forma propriul partid, a descris măsurile economice ale președintelui drept „trădare și nu ignoranță”.

Kilicdaroglu, Davutoglu și alți lideri ai opoziției au anunțat întâlniri de urgență pentru a discuta despre monedă după prăbușirea de marți – a doua cea mai mare scădere a lirei vreodată.

„Ne scufundam”

Turcii au apelat la rețelele de socializare pentru a-și exprima consternarea. Subiectele de top de pe Twitter au fost dominate de hashtag-uri despre economie, inclusiv „Ne scufundăm”, „Guvernul demisionează” și „Nu putem să ajungem la capăt”.

În orașul Diyarbakir, din sud-estul orașului, proprietarii de magazine au ars pe stradă ceea ce păreau a fi dolari falși, într-un gest simbolic de protest, spunând: „Nu putem dormi, nu știm despre viitorul nostru”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Putin a semnat un decret potrivit căruia centrala nucleară din Zaporojie aparține acum Rusiei

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care a declarat…

Vladimir Putin a declarat că are “un mare respect” pentru poporul și cultura Ucrainei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că a respectat întotdeauna poporul…

Oficiali americani spun că Ucraina se află în spatele mașinii-capcană care a ucis-o pe fiica naționalistului rus Aleksandr Dughin

Oficiali ai serviciilor secrete americane susțin că Ucraina este responsabilă pentru o…

Mexic: Primarul orașului San Miguel Totolapan și alte 18 persoane au fost împușcate mortal, după ce membrii unui cartel au deschis focul în interiorul primăriei

Bărbați înarmați care au legături cu crima organizată au deschis focul asupra…

Statele OPEC+ vor să crească prețul petrolului printr-o reducere importantă a producției

Arabia Saudită și Rusia, acționând în calitate de lideri ai cartelului energetic…

Procesul lui Kevin Spacey pentru abuz sexual va începe joi la tribunalul federal din Manhattan

Kevin Spacey, actor laureat cu premiul Oscar, va fi judecat joi într-un…

Anchetă privind un sirop de tuse după ce 66 de copii au murit în Gambia

Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă cu privire la patru…

Provincia chineză Xinjiang suspendă călătoriile în afara regiunii din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19

Regiunea vastă Xinjiang din China este cea mai recentă zonă care a…

Rezervele de gaz ale Europei sunt aproape pline pentru iarnă. Directorul AIE se teme că anul viitor ar putea fi foarte dificil

În timp ce depozitele de gaz ale Europei pentru această iarnă sunt…