Moscova ia în considerare posibilitatea de a face schimb de prizonieri din batalionul ucrainean Azov cu Viktor Medvedciuk, un oligarh ucrainean apropiat de președintele Vladimir Putin, a declarat sâmbătă un negociator rus, relatează The Moscow Time.

“Vom studia această posibilitate”, a declarat Leonid Slutsky, un membru al echipei de negociere a Rusiei privind Ucraina, vorbind din orașul separatist Donețk din sud-estul Ucrainei, a relatat agenția de presă RIA Novosti.

Medvedciuk, în vârstă de 67 de ani, este un politician și unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina și este cunoscut pentru legăturile sale strânse cu Putin.

El a evadat din arestul la domiciliu după invazia Rusiei în Ucraina în februarie, dar a fost arestat din nou la mijlocul lunii aprilie.

Vineri, armata rusă a anunțat că ultimii apărători ai orașului portuar strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, s-au predat după ce au rezistat săptămâni întregi în oțelăria Azovstal.

Printre luptătorii ucraineni care s-au predat trupelor ruse se numără membri ai regimentului Azov, o fostă unitate paramilitară care s-a integrat în forțele armate ucrainene.

Rusia descrie unitatea, care a avut anterior legături cu grupuri de extremă dreapta, ca fiind o organizație neonazistă.

La 26 mai, Curtea Supremă rusă urmează să examineze o cerere de clasificare a regimentului Azov drept “organizație teroristă”, ceea ce ar putea complica schimbul acestor prizonieri.

Denis Pușilin, liderul separatiștilor din Donețk, a declarat sâmbătă că soldații ucraineni care au apărat uzina Azovstal ar trebui să fie judecați.

“Cred că un proces juridic este inevitabil: justiția trebuie să prevaleze”, a declarat Pușilin, citat de Ria Novosti, în cadrul aceleiași conferințe de presă la care a vorbit Slutski.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook