Oficialii sud-coreeni au refuzat să suspende joi programul de inoculare a gripei sezoniere din țară, în ciuda apelurilor crescute de a face acest lucru după moartea a cel puțin 13 persoane care au fost vaccinate în ultimele zile.

Autoritățile sanitare au declarat că nu au găsit legături directe între decese, care includ un băiat de 17 ani, și vaccinurile administrate în cadrul program de vaccinare a aproximativ 19 milioane de adolescenți și persoane în vârstă, gratuit.

“Numărul deceselor a crescut, dar echipa noastră vede o posibilitate redusă ca decesele să aiba legătură cu vaccinul”, a declarat parlamentului Jeong Eun-kyeong, directorul Agenției Coreene de Control și Prevenire a Bolilor (KDCA).

Coreea de Sud a comandat cu 20% mai multe vaccinuri împotriva gripei în acest an pentru a îndepărta ceea ce numește o „twindemie” a persoanelor cu gripă care dezvoltă potențiale complicații COVID-19 și supraîncărcarea spitalelor în timpul iernii.

“Înțeleg și regret că oamenii sunt îngrijorați de vaccin”, a declarat joi ministrul Sănătății Park Neung-hoo, confirmând în același timp programul gratuit.

„Ne uităm la cauze, dar vom examina din nou amănunțit întregul proces în care sunt implicate diferite agenții guvernamentale, de la producție până la distribuție”, a adăugat el.

Programul de vaccin gratuit din țară folosește doze fabricate de producătorii locali de medicamente GC Pharma, SK Bioscience și Ilyang Pharmaceutical Co 007570.KS, împreună cu francezii de la Sanofi SASY.PA și britanicii de la Glaxosmithkline GSK.L. Vaccinurile sunt distribuite de companiile locale LG Chem Ltd 051910.KS și Boryung Biopharma Co. Ltd., o unitate a Boryung Pharm Co. Ltd. 003850.KS.

GC Pharma, LG Chem, SK Bioscience și Boryung au refuzat să comenteze. Ilyang Pharmaceutical, Sanofi și GSK nu au răspuns imediat la solicitări.

Nu a fost clar dacă vreunul dintre vaccinurile fabricate în Coreea de Sud a fost exportat sau dacă cele furnizate de Sanofi și GSK au fost utilizate și în alte țări.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram