Patru nave de război americane, inclusiv un superportavion cu propulsie nucleară, se îndreaptă spre Taiwan, în timp ce președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, este așteptață marți la Taipei, relatează agenția de presă Reuters.

Portavionul USS Ronald Reagan a tranzitat Marea Chinei de Sud și se afla în prezent în Marea Filipinelor, la est de Taiwan și Filipine și la sud de Japonia, a confirmat marți pentru Reuters un oficial al marinei americane.

Reagan, cu baza în Japonia, operează împreună cu un crucișător cu rachete ghidate, USS Antietam, și un distrugător, USS Higgins.

“Deși sunt capabili să răspundă la orice eventualitate, acestea sunt desfășurări normale, de rutină”, a declarat oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului. Oficialul a adăugat că nu au putut comenta locațiile precise.

Oficialul Marinei americane a precizat că nava de asalt amfibie USS Tripoli se află, de asemenea, în zonă, ca parte a unei desfășurări în regiune care a început la începutul lunii mai din portul său de origine San Diego.

Tensiuni în jurul Taiwanului

China a amenințat că armata sa nu va sta niciodată “cu mâinile în sân” dacă președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul, insula autoguvernată și revendicată de Beijing.

Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a avertizat din nou luni, la Beijing, că “vor exista consecințe grave dacă ea va continua să facă această vizită”. El nu a precizat repercusiuni particulare.

“Suntem pe deplin pregătiți pentru orice eventualitate”, a spus el. “Armata Populară de Eliberare [APL] nu va sta niciodată cu mâinile în sân. China va lua măsuri puternice și hotărâte pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială”.

Navele militare chineze au staționat de luni în apropierea liniei mediane din strâmtoarea Taiwan, care separă China de Taiwan, iar marți dimineață mai multe avioane militare au zburat în apropierea liniei, a relatat agenția de presă Reuters citând surse anonime. Taiwanul a trimis avioane pentru a monitoriza situația, a adăugat aceasta.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.