Marina rusă a primit ordin să amplaseze mine în porturile Odesa și Ochakiv și a minat deja râul Nipru, ca parte a unei blocade a exporturilor de cereale ucrainene, potrivit unor informații americane recent declasificate, relatează The Guardian.

SUA afirmă că informațiile sale indică o strategie concertată a Rusiei de a tăia porțiunea de coastă aflată încă sub control ucrainean. “Statele Unite au informații potrivit cărora flota din Marea Neagră are ordin să blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa și Ochakiv”, a declarat un oficial american.

“Putem confirma că, în pofida afirmațiilor publice ale Rusiei că nu exploatează mine în nord-vestul Mării Negre, Rusia desfășoară de fapt mine în Marea Neagră, în apropiere de Ochakiv. De asemenea, avem indicii că forțele rusești au minat anterior râul Nipru”.

“Impactul acțiunilor Rusiei, care au cauzat încetarea comerțului maritim în treimea nordică a Mării Negre și au făcut ca regiunea să nu fie sigură pentru navigație, nu poate fi subestimat, deoarece exporturile maritime ale Ucrainei sunt vitale pentru securitatea alimentară globală”, a declarat oficialul, subliniind că Ucraina a furnizat o zecime din exporturile globale de grâu și că aproximativ 95% din aceste exporturi au părăsit țara prin porturile din Marea Neagră.

Oficialii americani au publicat, de asemenea, imagini din satelit care arată pagubele provocate de raidurile rachetelor rusești de la începutul acestei luni asupra celui de-al doilea terminal de cereale al Ucrainei, situat în apropiere de Mykolaiv, într-un moment în care întreruperea exporturilor de cereale amenință să declanșeze o foamete la nivel mondial. Rezervoarele de depozitare a uleiului de floarea-soarelui de la Mykolaiv au fost atacate miercuri.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Kadîrov îndeamnă Moscova să ia în considerare folosirea unei arme nucleare tactice în Ucraina

Ramzan Kadîrov, șeful regiunii rusești Cecenia, a declarat că Moscova ar trebui…

Forțele rusești s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei

Trupele rusești s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei “din…