Orașul ucrainean Mariupol este “în pragul unei catastrofe umanitare”, peste 100.000 de persoane având încă nevoie de evacuare, a declarat primarul Vadim Boichenko într-o conferință de presă televizată, relatează CNN.

“Situația din Mariupol rămâne foarte dificilă”, a spus el. “Suntem în pragul unei catastrofe umanitare – fără lumină, fără apă, fără hrană, fără medicamente de mai bine de o lună. Prin urmare, insistăm ca Mariupol să beneficieze de o evacuare completă și de acces în oraș. Dar vedem că, astăzi, Federația Rusă blochează toate ajutoarele umanitare care se îndreaptă spre Mariupol. Și nicio încărcătură nu a ajuns la Mariupol”.

Boichenko a declarat că niciun autobuz de evacuare nu a ajuns încă în oraș, în ciuda acordurilor dintre Rusia și Ucraina de a deschide coridoare de evacuare. Unii locuitori, a spus el, au reușit să ajungă în orașul Berdiansk, aflat în apropiere și controlat de Rusia, cu mașini private, dar a adăugat că traseul a fost “foarte dificil și intermitent”.

Aproximativ 90.000 de persoane au reușit să se evacueze de-a lungul coridorului dintre Berdiansk și orașul Zaporizhzhia, controlat de guvernul ucrainean, a spus el, dar a adăugat că peste 100.000 de persoane sunt încă blocate în Mariupol.

“Astăzi sunt peste 100.000 de persoane în Mariupol, pe care intenționăm să le evacuăm, dar nu le putem evacua. De aceea, astăzi cerem comunității internaționale să se unească pentru evacuarea completă a locuitorilor din Mariupol”, a declarat Boichenko.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru dificultățile întâmpinate în timpul recentelor încercări de evacuare.

Mariupol se află sub asediul forțelor rusești de peste o lună, lăsând populația să se descurce singură în condiții care au fost denunțate de comunitatea internațională.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.