Președintele României, Klaus Iohannis, și-a retras candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, lăsându-l practic pe premierul olandez Mark Rutte ca singur candidat pentru a conduce cea mai mare organizație militară din lume începând din octombrie.

Administrația Prezidențială a declarat într-un comunicat că membrii CSAT susțin candidatura lui MArk Rutte la șefia NATO. De asemenea, Iohannis a informat NATO în ultima săptămână că intenționează să se retragă din cursă.

Retragerea sa elimină ultimul obstacol real în calea lui Rutte. Acest lucru ar trebui să permită NATO să afișeze o imagine de unitate și să demonstreze solidaritatea cu Ucraina devastată de război, când președintele american Joe Biden și omologii săi se vor întâlni la Washington în perioada 9-11 iulie pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a NATO.

Numirea lui Rutte ar putea fi pecetluită printr-o întâlnire a ambasadorilor NATO în următoarele zile sau de către liderii care se vor întâlni la Washington. Acesta își va începe oficial mandatul la 1 octombrie.

Secretarii generali ai NATO sunt responsabili pentru prezidarea reuniunilor și ghidarea consultărilor delicate între cele 32 de țări membre, pentru a se asigura că o organizație care funcționează prin consens poate continua să funcționeze.

Ungaria a ridicat recent veto-ul său asupra candidaturii lui Rutte, după ce premierul olandez a dat garanții scrise că nu îi va forța să participe la noile planuri ale alianței de a oferi sprijin Ucrainei, dacă va fi numit.

NATO ia toate deciziile prin consens, ceea ce conferă fiecărei dintre cele 32 de țări membre un drept de veto efectiv, inclusiv asupra participării la orice efort sau operațiune comună.

Alte știri:  Cod portocaliu de caniculă în sudul și vestul țării

Turcia a ridicat, de asemenea, în aprilie obiecțiile față de candidatura lui Rutte.

Rutte a fost, de luni de zile, candidatul preferat al majorității aliaților NATO, inclusiv a marilor membri precum Statele Unite și Germania.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…