O echipă de cercetători de la Universitatea Medicală din Innsbruck, Austria, a raportat un nou avans terapeutic împotriva bolilor cardiace. Pentru prima dată, medicii au fost capabili să stimuleze regenerarea mușchiului cardiac la un grup de pacienți care suferiseră intervenție chirurgicală de bypass coronarian.

Intervenția experimentală, realizată pe 60 de pacienți la scurt timp după operația de bypass, a constat în aplicarea unor unde de șoc acustic de joasă intensitate asupra inimii pentru o perioadă de 10 minute. Energia emisă de undele acustice pare că activează factori de creștere și stimulează neovascularizarea țesutului cardiac afectat.

La un an distanță de la tratament, pacienții tratați prin șocuri acustice prezentau o funcție cardiacă îmbunătățită semnificativ comparativ cu grupul martor care nu beneficiase de această terapie. S-a înregistrat o creștere de 11,3% a debitului cardiac maxim de oxigen în cazul grupului care beneficiase de șocuri acustice, comparativ cu o creștere de doar 6,3% pentru pacienții fără tratament regenerativ.

Medicii cercetători speră că noua metodă ar putea ajuta milioane de bolnavi cardiaci și ar crește semnificativ speranța de viață. Rezultatele preliminare indică faptul că tratamentul este sigur și eficient în regenerarea țesutului endommagat prin infarct.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…