Meta Platforms Inc. a anunțat miercuri că va renunța la 13% din forța sa de muncă, adică la peste 11.000 de angajați, într-una dintre cele mai mari concedieri din domeniul tehnologiei din acest an.

Reducerile de personal au loc la doar o săptămână după concedierile pe scară largă de la Twitter sub conducerea noului său proprietar, miliardarul Elon Musk. Au existat numeroase reduceri de locuri de muncă la alte companii de tehnologie care au făcut angajări rapide în timpul pandemiei.

Meta, ca și alte companii de social media, s-a bucurat de un impuls financiar în perioada pandemiei, deoarece mai mulți oameni au stat acasă și au scrollat pe telefoane și computere. Dar, pe măsură ce închiderile s-au încheiat și oamenii au început să iasă din nou afară, creșterea veniturilor a început să se clatine.

O încetinire economică și o perspectivă sumbră pentru publicitatea online – de departe cea mai mare sursă de venituri a Meta – au contribuit la suferințele Meta. În această vară, Meta a înregistrat primul declin trimestrial al veniturilor din istorie, urmat de un alt declin, mai mare, în toamnă.

O parte din aceste probleme sunt specifice companiei, în timp ce o parte sunt legate de forțe economice și tehnologice mai largi.

De asemenea, Meta a îngrijorat investitorii prin faptul că investește peste 10 miliarde de dolari pe an în “metavers”, în timp ce își mută atenția de la social media. Zuckerberg prezice că metaversul, un univers digital imersiv, va înlocui în cele din urmă smartphone-urile ca principal mod în care oamenii folosesc tehnologia.

Concurența din partea TikTok reprezintă, de asemenea, o amenințare tot mai mare, deoarece tinerii se îndreaptă către aplicația de partajare video în detrimentul Instagram, pe care Meta o deține de asemenea.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook