Compozitorul grec Mikis Theodorakis, care a scris coloana sonoră pentru filmul „Zorba Grecul”, a murit la vârsta de 96 de ani.

Theodorakis a fost în rezistență la ocupația nazistă a Greciei în cel de-al Doilea Război Mondial și a servit mai târziu ca deputat.

El a fost, de asemenea, o figură de frunte care se opune conducerii militare în Grecia din 1967-1974.

Mikis Theodorakis s-a născut pe 29 iulie 1925, pe insula Chios din Marea Egee, într-o familie de origine cretană.

„Zorba Grecul” este povestea unui scriitor englez din Creta a cărui viață se transformă atunci când îl întâlnește pe Alexis Zorba, un țăran gregar.

Scena în care Zorba dansează desculț pe plajă a devenit o imagine populară a culturii grecești. Coloana sonoră a filmului, care a câștigat trei premii Oscar, rămâne probabil cea mai faimoasă piesă de muzică grecească din toate timpurile.

„Astăzi am pierdut o parte din sufletul Greciei”, a scris ministrul Culturii Lina Mendoni pe Twitter, numindu-l „cel care i-a făcut pe toți grecii să cânte poezie”.

Theodorakis a scris, de asemenea, muzica pentru filmul Serpico (1973) și un ciclu de melodie numit Trilogia Mauthausen, cu versuri bazate pe poezii ale unui supraviețuitor al lagărului de concentrare.

Melodia Antonis din acea lucrare a devenit populară printre afgani. A fost cântat de locuitorii din Kabul în 2001, care au salutat trupele Alianței Nordului când au intrat în oraș și au expulzat talibanii.

Aceeași melodie a fost tema filmului Z din 1969, a cărui coloană sonoră a câștigat premiul Bafta pentru cea mai bună muzică de film în 1970. Filmul, regizat de Costa-Gavras, este o ficțiune în care este prezentată asasinarea unui politician grec de stânga.

Theodorakis însuși a fost o mare parte din viața sa de stânga . În 1947, în timpul războiului civil care a urmat celui de-al doilea război mondial, a fost arestat și torturat.

Theodorakis și-a exprimat voința de a lupta împotriva fascismului și a sentimentului de libertate pe care grecii l-au simțit după căderea juntei militare în 1974.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Cinci morți în Ucraina, după ce un membru al Gărzii Naționale a deschis focul într-o fabrică militară

Un soldat al Gărzii Naționale Ucrainene a împușcat din motive necunoscute gărzile…

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

SUA resping cererea Rusiei de a bloca aderarea Ucrainei la NATO

SUA au respins cererea Rusiei de a exclude Ucraina din NATO, pe…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…