Ministerul Apărăriii Naționale transmite că în prima săptămână a lunii august, Batalionul 81 Rachete Operativ Tactice “Maior Gheorghe Sonțu” a desfășurat activități de instrucție în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu.

Pentru militarii batalionului, punctul culminant al pregătirii a fost executarea tragerilor de luptă cu sistemul HIMARS, tehnică intrată în dotarea Brigăzii 8 ROT în anul 2021.

Primele trageri cu sistemele HIMARS ale Armatei României au avut loc în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, în perioada 8-10 iunie 2022.

HIMARS este un sistem de rachete cu lansare multiplă dezvoltat pentru armata americană în anii 1970. Acesta transportă o capsulă preîncărcată cu șase rachete ghidate de 227 mm, sau o capsulă încărcată cu o rachetă tactică și poate lovi cu precizie ținte pe o rază de 80 de kilometri.

România are în dotare 54 de sisteme HIMARS.

Sitemele HIMARS au schimbat calculele de pe câmpul de luptă din Ucraina. Zeci de depozite importante de aprovizionare rusești, folosite pentru a stoca muniția de artilerie, au fost distruse de rachete HIMARS în ultimile săptămâni. Ucrainenii au atacat, de asemenea, poduri de legătură și posturi de comandă rusești. Totodată, HIMARS au mai contribuit la distrugerea sistemele rusești de apărare aeriană, permițând forțelor aeriene ucrainene o mai mare libertate pentru a sprijini lupta la sol.

Până în prezent, SUA au donat Ucrainei 20 de sisteme HIMARS, dar nu au exclus să furnizeze mai multe în viitor.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Kadîrov îndeamnă Moscova să ia în considerare folosirea unei arme nucleare tactice în Ucraina

Ramzan Kadîrov, șeful regiunii rusești Cecenia, a declarat că Moscova ar trebui…

Forțele rusești s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei

Trupele rusești s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei “din…