Ministrul de externe al Turciei a declarat că s-a ajuns la un “consens și la o înțelegere comună” între delegațiile ucraineană și rusă cu privire la anumite chestiuni în timpul discuțiilor de marți de la Istanbul.

“Cele mai semnificative progrese în negocieri au fost înregistrate astăzi”, a declarat Mevlüt Cavusoglu despre discuțiile mediate de Turcia. El a salutat progresele înregistrate în special în ceea ce privește “prioritatea principală de a obține o încetare a focului cât mai curând posibil pentru a deschide calea către o soluție politică permanentă”.

Cavusoglu a declarat că problemele “mai dificile” urmează să fie discutate acum la niveluri mai înalte, cu o întâlnire între miniștrii de externe rus și ucrainean pentru “a face ultimele ajustări la abordarea comună”. După aceasta, pe ordinea de zi se află o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a spus el.

Delegația rusă trimisă la Istanbul a anunțat doi pași pentru detensionarea conflictului față de Ucraina, după o primă zi de discuții, a anunțat agenția rusă de știri de stat RIA-Novosti.

RIA, citând delegația rusă, a precizat că pașii au inclus o “reducere drastică a activității militare în direcțiile Kiev și Cernăuți”, precum și posibilitatea unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, simultan cu parafarea tratatului de pace de către miniștrii de externe ai celor două țări.

Între timp, consilierul prezidențial ucrainean, de asemenea, Mykhailo Podolyak, a declarat că s-au făcut suficiente progrese în timpul discuțiilor dintre delegațiile ruse și ucrainene, marți, la Istanbul, pentru a le permite lui Putin și Zelensky să se întâlnească. Vorbind la Istanbul după ce discuțiile dintre cele două părți s-au încheiat marți, Podolyak a declarat că există acum o “probabilitate” ca cei doi președinți să se întâlnească.

Sursa: CNN

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…