Ministrul de externe al Turciei a declarat că s-a ajuns la un “consens și la o înțelegere comună” între delegațiile ucraineană și rusă cu privire la anumite chestiuni în timpul discuțiilor de marți de la Istanbul.

“Cele mai semnificative progrese în negocieri au fost înregistrate astăzi”, a declarat Mevlüt Cavusoglu despre discuțiile mediate de Turcia. El a salutat progresele înregistrate în special în ceea ce privește “prioritatea principală de a obține o încetare a focului cât mai curând posibil pentru a deschide calea către o soluție politică permanentă”.

Cavusoglu a declarat că problemele “mai dificile” urmează să fie discutate acum la niveluri mai înalte, cu o întâlnire între miniștrii de externe rus și ucrainean pentru “a face ultimele ajustări la abordarea comună”. După aceasta, pe ordinea de zi se află o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a spus el.

Delegația rusă trimisă la Istanbul a anunțat doi pași pentru detensionarea conflictului față de Ucraina, după o primă zi de discuții, a anunțat agenția rusă de știri de stat RIA-Novosti.

RIA, citând delegația rusă, a precizat că pașii au inclus o “reducere drastică a activității militare în direcțiile Kiev și Cernăuți”, precum și posibilitatea unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, simultan cu parafarea tratatului de pace de către miniștrii de externe ai celor două țări.

Între timp, consilierul prezidențial ucrainean, de asemenea, Mykhailo Podolyak, a declarat că s-au făcut suficiente progrese în timpul discuțiilor dintre delegațiile ruse și ucrainene, marți, la Istanbul, pentru a le permite lui Putin și Zelensky să se întâlnească. Vorbind la Istanbul după ce discuțiile dintre cele două părți s-au încheiat marți, Podolyak a declarat că există acum o “probabilitate” ca cei doi președinți să se întâlnească.

Sursa: CNN

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.