Ministrul rus al apărării a ordonat joi trupelor să revină la bazele lor permanente în urma unor exerciții masive în Crimeea care au implicat zeci de nave marine, sute de avioane de război și mii de soldați într-o demonstrație de forță pe fondul tensiunilor cu Ucraina.

După ce a urmărit exercițiile, ministrul rus al Apărării Shoigu a declarat manevrele încheiate și a ordonat armatei să retragă trupele care participă la manevrele din Crimeea și vestul Rusiei la bazele lor permanente, informează Associated Press.

“Consider că obiectivele verificării rapide ale disponibilității sunt îndeplinite”, a spus Shoigu. “Trupele și-au arătat capacitatea de apărare și am decis să finalizez exercițiile în districtele militare sudice și occidentale.”

Acumularea de trupe rusești în apropierea Ucrainei, care a avut loc pe fondul încălcărilor tot mai mari ale încetării focului în estul Ucrainei, a ridicat îngrijorări în Occident, care a îndemnat Kremlinul să-și retragă forțele.

Armata rusă nu a raportat numărul de trupe suplimentare care au fost mutate în Crimeea și în zone din sud-vestul Rusiei, în apropiere de Ucraina, iar din declarația lui Shoigu nu a fost imediat clar dacă toate acestea vor fi acum retrase.

NATO a spus că acumularea rusă lângă Ucraina a fost cea mai mare din 2014, când Rusia a anexat Crimeea și și-a aruncat sprijinul în spatele separatiștilor din estul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că manevrele din Crimeea au implicat peste 60 de nave, peste 10.000 de soldați, aproximativ 200 de avioane și aproximativ 1.200 de vehicule militare.

Exercițiul a prezentat joi aterizarea a peste 2.000 de parașutiști și 60 de vehicule militare. Avioanele de luptă au acoperit operațiunea aeriană.

Shoigu a zburat cu un elicopter peste poligonul de tragere Opuk din Crimeea pentru a supraveghea exercițiul. Ulterior, el a declarat exercițiile terminate, dar a ordonat armatei să fie gata să răspundă la orice „evoluție adversă” în timpul exercițiului NATO Defender Europe 2021.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia susține că Europa nu va mai primi petrol și gaze, în cazul în care va fi deconectată de la SWIFT

Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, a declarat, marți, că țările europene…

Ministrul ucrainean de Externe spune că numărul de trupe rusești de la graniță este insuficient pentru o invazie totală

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, miercuri, că Rusia nu…

Primarul Kievului, Vitali Klitschko: Germania a ‘trădat’ Ucraina prin interzicerea exporturilor de arme și susținerea gazoductului Nord Stream 2

Fostul campion mondial de box la categoria grea și primar al Kievului,…

Iohannis: România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ședința CSAT, că România trebuie…

Croația își va retrage forțele din NATO în eventualitatea unui conflict Rusia-Ucraina

Croația își va retrage militarii din cadrul forțelor NATO desfășurate în regiune…