foto – REUTERS/Baz Ratner

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, miercuri, că Rusia nu a adunat suficiente forțe pentru a lansa o invazie iminentă la scară largă asupra Ucrainei.

Kuleba a declarat reporterilor de la Kiev că trupele rusești ar putea ataca Ucraina în orice moment, așa cum s-a întâmplat din 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, dar în prezent nu ar fi în măsură să organizeze o ofensivă completă.

“Numărul de trupe rusești adunate de-a lungul graniței Ucrainei și în teritoriile ocupate este mare, reprezintă o amenințare – o amenințare directă la adresa Ucrainei”, a spus Kuleba.

“Cu toate acestea, în momentul în care vorbim, acest număr este insuficient pentru o ofensivă pe scară largă de-a lungul întregii frontiere ucrainene. De asemenea, le lipsesc anumiți indicatori și sisteme militare importante pentru a desfășura o ofensivă la scară largă de o asemenea anvergură”, a adăugat el.

“Putem spune de 100 de ori pe zi că invazia este iminentă, dar acest lucru nu schimbă situația de pe teren.”

Ucraina a avertizat că Rusia încearcă să destabilizeze țara înainte de orice invazie militară planificată. Puterile occidentale au avertizat în mod repetat Rusia împotriva unor noi mișcări agresive împotriva Ucrainei.

Kremlinul neagă că plănuiește să atace și susține că sprijinul NATO pentru Ucraina – inclusiv creșterea livrărilor de arme și a antrenamentelor militare – constituie o amenințare tot mai mare pe flancul vestic al Rusiei.

Kuleba a declarat reporterilor că o invazie militară nu este singura amenințare la adresa Ucrainei.

“Vedem un scenariu de destabilizare a Ucrainei și acest scenariu este iminent, are deja loc – prin răspândirea panicii, prin punerea de presiune asupra sistemului financiar al Ucrainei, prin efectuarea de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei”, a spus el.

“Sunt sigur că președintele Putin ar fi fericit să vadă acest plan reușind, astfel încât să nu fie nevoit să recurgă la forța militară pentru a pune Ucraina într-o poziție extrem de vulnerabilă”, a mai spus ministrul ucrainean.

(CNN)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia spune că va debloca accesul la porturile ucrainene din Marea Neagră doar dacă se elimină sancțiunile împotriva ei

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va lua în considerare…

Comandanții de rang înalt au refuzat să părăsească uzina Azovstal din Mariupol

Niciun comandant nu a părăsit până acum combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol,…

Blocada porturilor ucrainene și criza alimentară mondială în creștere determină Casa Albă să trimită rachete anti-navă în Ucraina

Casa Albă lucrează pentru a pune rachete avansate anti-navă în mâinile militarilor…

Zakharova: Rusia nu a amenințat niciodată cu arme nucleare

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat…