Președintele rus Vladimir Putin intenționează să participe la summitul din acest an al Grupului celor 20, a declarat luni Kremlinul, pregătind o primă întâlnire între Putin și criticii săi de când a ordonat invazia Ucrainei în februarie.

În ciuda faptului că a lansat o invazie brutală la scară largă a Ucrainei, Putin a fost invitat la reuniunea principalelor economii dezvoltate și emergente ale lumii de către președintele indonezian Joko Widodo – o mișcare care va declanșa o analiză de conștiință pentru liderii aliați occidentali invitați, de asemenea, la summit, potrivit Politico.

Participarea lui Putin – fie în persoană, fie prin intermediul unei legături video – este “avută în vedere” la reuniune, a declarat consilierul Yury Ushakov, potrivit Interfax. “Ei continuă să invite în persoană. Mai este încă mult timp. Sper că pandemia va permite ca acest eveniment să aibă loc în persoană”, a adăugat el.

În prezent, nu există un consens în rândul liderilor occidentali cu privire la posibilitatea de a boicota G20 din cauza implicării Rusiei. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că încă se decide dacă va merge la summit dacă va participa și Putin.

“În cele din urmă, va trebui să luăm o decizie cu puțin timp înainte de plecare, deoarece cursul lumii se poate schimba încă foarte mult până atunci”, a spus Scholz.

Într-un interviu acordat ZDF, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mai spus că: “Trebuie să ne gândim foarte bine dacă nu cumva paralizăm întregul G20; nu susțin acest lucru. După părerea mea, G20 este prea important, de asemenea pentru țările în curs de dezvoltare, pentru țările emergente, ca să lăsăm acest organism să fie spart de Putin”.

G20 cuprinde 20 dintre cele mai influente economii mondiale, inclusiv SUA, Rusia, Japonia și China.

Președintele american Joe Biden a vorbit ultima dată cu Putin în timpul unei convorbiri telefonice din 12 februarie, cu 12 zile înainte ca Rusia să își invadeze vecinul, iar ultima dată s-a întâlnit personal cu Putin în iunie 2021, în timpul unui summit la Geneva.

Biden a cerut eliminarea Rusiei din G20 în luna martie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luna trecută că plănuiește să participe la summit, dar a spus că speră că nu vor fi “ocupanți” la eveniment, un semn clar de dezaprobare a invitației lui Putin.

Sancțiunile care decurg din invazie au izolat în mare măsură Rusia de economia globală, deși membrii G20, precum Brazilia, China, India și Africa de Sud, și-au consolidat legăturile comerciale cu Rusia.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Schimbare la conducerea Armatei Române: Generalul Gheorghiță Vlad este noul Șef al Statului Major al Apărării

Președintele Klaus Iohannis l-a numit pe generalul Gheorghiță Vlad în funcția de…

Florin Cîțu a rămas fără imunitate parlamentară și poate fi urmărit penal în dosarul vaccinurilor anti-COVID

Senatorii au votat marți ca Florin Cîțu, fost premier și actual senator,…

Angajatelor li se poate interzice să poarte vălul islamic la locul de muncă, a decis Curtea Europeană de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a pronunțat o hotărâre importantă cu privire la…

Nu va exista vot pentru aderarea României la Spațiul Schengen în Consiliul JAI din decembrie

Votul privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu va avea…

Israelul și Hamas au efectuat un nou schimb de prizonieri în timp ce discuțiile continuă pentru prelungirea armistițiului

Încetarea temporară a focului între Israel și Hamas a intrat miercuri în…

Curtea de Apel din Paris refuză extrădarea prințului Paul al României

Curtea de Apel din Paris a decis recent să refuze cererea de…

Erdogan vrea ca Israelul să fie judecat în instanțe internaționale pentru crime de război

Președintele Turciei. Recep Tayyip Erdoğan, a avut o discuție cu secretarul general…

Putin nu va face pace în Ucraina înainte de alegerile americane din 2024, afirmă un oficial american

Președintele rus Vladimir Putin nu va face pace în Ucraina înainte de…