NATO vrea să își sporească prezență militară în Bulgaria și România în urma formării de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina, a informat sâmbătă ziarul german Spiegel, citat de Reuters.

Acesta a spus că propunerile făcute de Tod Wolters, Comandantul Suprem Aliat al NATO în Europa, vor extinde efectiv misiunea „Prezență în avans sporită” a alianței, în cadrul căreia a desfășurat forțe militare în statele baltice și estul Poloniei.

Potrivit Der Spiegel , Wolters „a cerut o întărire a trupelor la granița de est” a NATO în timpul unei conferințe video cu șefii militari ai „națiunilor partenere”.

Acesta a spus că planul va „extinde prezența NATO (în România și Bulgaria) prin misiunea Enhanced Forward Presence (EFP)”.

NATO a refuzat să comenteze raportul Der Spiegel. Extinderea prezenței NATO în Bulgaria și România a fost cerută anterior de ambele țări.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că NATO va „evalua în mod constant necesitatea de a ne ajusta în continuare postura, prezența noastră, și în sud-estul regiunii, pentru că trebuie să fim siguri că putem proteja și apăra întotdeauna aliații împotriva oricărei amenințări.”

Consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei a crescut tensiunile dintre Moscova și NATO, iar alianța a îndemnat Rusia să nu invadeze fosta republică sovietică.

Rusia neagă să plănuiască o invazie. Acesta spune că răspunde la ceea ce consideră amenințări la adresa propriei securități din cauza relațiilor din ce în ce mai strânse ale Ucrainei cu NATO și a aspirațiilor de a se alătura alianței.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…