Nepal raportează acum aproximativ 20 de cazuri zilnice de Covid-19 la 100.000 de persoane – cam același număr pe care îl raporta India acum două săptămâni.

Weekendul trecut, 44% din testele Covid din Nepal au revenit pozitive, potrivit cifrelor guvernamentale citate de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

Cazurile Covid-19 sunt în creștere, spitalele sunt copleșite, iar premierul țării pledează pentru ajutor din partea altor națiuni.

Nepal are un sistem de sănătate fragil, cu mai puțini medici pe cap de locuitor decât India și o rată de vaccinare mai mică decât vecina sa.

Evenimentele publice în masă, inclusiv festivaluri, adunări politice și nunți, au permis ca infecțiile să se răspândească foarte rapid.

“Situațiia se înrăutățeste zi de zi și ar putea scăpa de sub control în viitor”, a declarat luni dr. Samir Adhikari, un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății și Populației din Nepal.
Deși Nepalul a înăsprit frontierele și a impus blocaje în regiunile sale cele mai afectate – inclusiv capitala – unii se tem că măsurile nu vor fi suficiente pentru a conține virusul pe măsură ce se răspândește prin capitală și chiar până pe Everest.

Cu doar o lună în urmă, națiunea himalayană de 31 de milioane de oameni raporta aproximativ 100 de cazuri pe zi. Acum, depăseste 8.600.

Unii au dat vina pe faptul că al doilea val furibund al Indiei s-a revărsat în Nepal, care împarte granița terestră deschisă și lungă cu vecinul său.

Nepalienii nu trebuie să-și arate pașaportul sau cartea de identitate pentru a intra în țara lor și mulți nepalezi au afaceri în India și invers, ceea ce înseamnă că traficul transfrontalier este mare. În ultimele săptămâni, unii indieni au fugit din al doilea val al țării lor, sperând să acceseze asistența medicală din Nepal sau să scape într-o țară terță, a spus Adhikari.

“Este foarte greu să oprești toată mobilitatea dintre cele două țări”, a adăugat el.
În ultimele zile, Nepal a înăsprit aceste reguli. Cetățenii nepalezi pot trece acum din India doar în 13 din 35 de puncte de frontieră, potrivit ministrului de externe al Nepalului, Pradeep Kumar Gyawali.

Dar repatriații trebuie testați la graniță, potrivit Shankar Bahadur Bista, asistent șef de district al districtului Banke, care se învecinează cu India.

Oricine are un test negativ poate pleca acasă – dar cazurile pozitive trebuie să intre într-o unitate de carantină sau într-un spital, a adăugat el.

Cu toate acestea, dr. Sameer Mani Dixit, un om de știință din Nepal, cercetător în domeniul sănătății publice, spune că aceste măsuri au venit prea târziu – virusul se răspândea deja în țară.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…