Un incendiu puternic a izbucnit marţi dimineaţă, la un bloc de pe bulevardul Mamaia din Constanţa. Femeia care locuia în apartamentul respectiv a sărit de la balcon, de la etajul şase. Medicii SMURD au incercat sa o resusciteze, dar nu au reuşit să o salveze. 

O filmare de pe o cameră de bord arată că autoscara pompierilor a ajuns la locul incendiului la ora 9.40 şi nu la 9.27, cum informase iniţial Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea.

Șeful ISU Dobrogea, Cristian Amarandei, a declarat, marți seară că a fost “o eroare de comunicare”, că “datele au fost comunicate eronat” și că chiar dacă ar fi ajuns mai repede, nu se mai putea face nimic pentru că nu era timp fizic.

În orasul Constanta există două autoscări, dintre care doar una este funcțională

Pompierii constănţeni au fost acuzaţi că au venit nepregătiţi pentru a stinge un incendiu. Ei nu aveau autoscară şi saltea pentru salvarea persoanelor aflate la înălţime. Autoscara, singura functională din dotarea pompierilor din oraşul Constanţa, a ajuns la două minute după ce victima a căzut de pe balconul apartamentului care ardea.

Constanța are două autoscări noi, care nu sunt cele din anii 70. Autoscara care era la detașamentul apropiat apartamentului era defectă. Din cauza asta au plecat primele mașini de intervenții din zona apropiată și autoscara, care este la un alt detașament, la 8 kilometri distanță, în mod normal trebuia alertată imediat și plecată”, a spus Arafat.

ISU Dobrogea nu are în dotare saltea pneumatică

Purtătorul de cuvânt al ISU Constanta, Anca Chiriță, a spus ca pompierii au mers fără saltea pentru ca nu exista asa ceva in dotarea ISU. „Pentru ca inspectoratul nu este dotat, nu exista in dotarea Inspectoratului nicio saltea. Au fost la un moment dat si s-au înlocuit cu alte mijloace de intervenție la înălțime – autoscări mecanice”, este răspunsul reprezentantului ISU.

Alte știri:  Zelenski l-a demis pe șeful gărzilor de stat după o presupusă tentativă de asasinat

Cronologia evenimentelor:

  • ora 9.14 – apel primit la numărul unic de urgență 112 a fost preluat de dispecerul ISU Constanța
  • ora 9.15 – sunt alertate simultan 1 ambulanță SMURD tip B2, 2 autospeciale de stingere și 1 autoscară. Ambulanța SMURD tip B2 și cele 2 autospeciale de stingere au fost alertate din cadrul Detașamentului de Pompieri „Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș”, care se află la aproximativ 2 kilometri față de locul producerii incendiului.
  • ora 9.21 – ajunge la fața locului ambulanța SMURD tip B2. Având în vedere că la Detașamentul de Pompieri „Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș” nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detașamentului de Pompieri Palas.
  • ora 9.25 – femeia se desprinde de la balcon și cade.
  • ora 9.40 – autoscara a ajuns la locul intervenției, potrivit imaginilor surprinse de camera de bord.

Cum s-a peterecut tragedia

Incendiul ar fi pornit de la câteva lumânări aprinse, potrivit primelor informații.

Potrivit martorilor, femeia obișnuia să aprindă lumânări în casă și se ruga pentru băiatul ei care a murit în ianuarie.

Sotul femeii sustine ca că a ieșit împreună cu soția din casă, dar ea s-a întors după un laptop, în care avea documente de contabilitate. Acesta a mai declarat ca pompierii au ajuns foarte tarziu si nu au dat drumul la apa mai rapid.

Când au ajuns pompierii?

-Târziu au ajuns și foarte târziu au dat drumul la apă. Vedeți în filmare că au cuplat furtunul și nu dădeau drumul la apă. Eram acolo, puteți să vedeți. Le-am zis de 4-5 ori: dați drumul la apă, dați drumul la apă! Nu știu ce așteptau așa că… se putea să fie mai mică paguba.

-Le-ați spus pompierilor că soția dvs e în pericol?

-Au văzut, ei stăteau jos. Când a căzut, ei stăteau jos.

-Ajunseseră deja pompierii…

– Da, erau lângă mine. Și ea era sus, acolo. Nicio saltea, cum se face afară, să cadă de la etaj. Priveau cum stă acolo și țipă… și fumul ieșea din spatele ei îngrozitor și și-a dat drumul.

-Dar doamna s-a întors?

-Da, să-și ia laptopul. Am ieșit împreună, eu am luat-o înainte, ea a rămas în spate… și din nefericire, fără să știu eu, s-a întors… Probabil nu a mai putut să iasă din cauza focului afară și a mers pe balcon.

-Era ceva important în acel laptop?

-Da, ea e contabilă… și ține contabilitatea.

-Aveți ceva să le transmiteți pompierilor?

-Nu, nimic. Asta e, dacă așa sunt antrenați și nu pot să fie mai rapizi, asta e. Trebuie să fie dotați cu ce trebuie și să dea drumul imediat a apă.

-Considerați că o saltea din aceea ar fi salvat-o pe soție?

-Obligat, obligat… Nici n-au întins scara, nu știau unde e scara…

Raed Arafat spune ca a demarat o anchetă

Ce analizăm noi acum e o componentă a intervenției, cea cu autoscara. Constanța are 3 unități de pompieri, una la port, una numită Palas și una numită după un ofițer care a căzut la datorie și care era cel mai aproape de locul incendiului de la aparatamentul de la etajul 6. În mod normal, când ai un incendiu la un etaj superior, automat trebuie să fie anunțată autoscara. Constanța are două autoscări noi, care nu sunt cele din anii 70. Autoscara care era la detașamentul apropiat apartamentului era defectă. Din cauza asta au plecat primele mașini de intervenții din zona apropiată și autoscara, care este la un alt detașament, la 8 kilometri distanță, în mod normal trebuia alertată imediat și plecată”, a spus Arafat.

„Această autoscară știm că a ajuns mai târziu. Am primit mai multe ore care ne arată când a ajuns. Prima dată ni s-a spus că a ajuns la 9:27, apoi a apărut o filmare care arăta că a ajuns la 9 40. Din cauza asta s-a solicitat o anchetă care va fi efectuată de ISU Constanța, dar și IGSU a trimis o echipă și acum sunt audiate toate persoanele implicate, ca să înțelegem ce s-a întâmplat.

Orice greșeală, orice neglijență, dacă se descoperă acolo, normal că se vor lua măsuri”, a adăugat el.

Alte știri:  Crimă șocantă în cartierul Crângași: Un bărbat de 46 de ani, ucis de doi tineri de 16 și 20 de ani

Șeful ISU Constanța a spus că au circulat prost informațiile și că primul echipaj a ajuns la locul incendiului fără să știe ce se întâmplă de fapt.

„Vom afla după ce se ascultă apelurile. Eu nu le-am ascultat, nu știu dacă apelantul i-a spus unde este incendiu, dacă a spus că în apartament nu mai e nimeni – pentru că circulă și informația că doamna ar fi ieșit, după care ar fi reintrat în apartament, nu știu dacă este adevărat – dacă apelantul a spus inițial că nu mai este nimeni în apartament și doar este incendiu, sau dacă i-a zis că este cineva blocat acolo. Urmează să vedem ce la concluzii ajung colegii noștri după ce ascultă apelurile”, a spus Arafat pentru Digi24

foto: libertatea.ro

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat în Marea Neagră, lângă Sfântul Gheorghe

Sâmbătă dimineață, Autoritatea Navală Română a raportat scufundarea unei nave sub pavilion…