Schimbările climatice fac ca oceanele să crească mai repede decât cele mai pesimiste prognoze ale oamenilor de știință, ducând la riscuri de inundații mai timpurii pentru economiile de coastă care deja se luptă să se adapteze.

Estimările revizuite publicate marți în Ocean Science au impact asupra a două cincimi din populația Pământului care locuiește în apropierea coastelor. Proprietățile asigurate în valoare de miliarde de dolari s-ar putea confrunta cu un pericol și mai mare din cauza inundațiilor, a furtunilor și a valurilor de maree. Cercetarea sugerează că țările vor trebui să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră chiar mai mult decât se preconiza pentru a menține nivelul mării sub control.

Economiile trebuie să reducă încă 200 de miliarde de tone metrice de carbon – echivalent cu aproximativ cinci ani de emisii globale – pentru a rămâne în pragurile stabilite de prognozele anterioare, a spus Aslak Grinsted, geofizician la Universitatea din Copenhaga, coautor la cercetare.

Cercetătorii s-au bazat pe modelele grupului interguvernamental al Națiunilor Unite privind schimbările climatice, dintre care mulți au luat în considerare doar ultimii 150 de ani, prin încorporarea datelor care datează de câteva secole. Noile observații arată că aproximativ o jumătate de metru de creștere a mării până la sfârșitul secolului este acum de așteptat, cu doar o creștere a temperaturii de 0,5 grade Celsius. Oceanele ar putea crește mai mult de 1 metru la 2 grade Celsius, o traiectorie care va fi ușor trecută în conformitate cu politicile climatice actuale.

„Modelele pe care ne bazăm în prezent si previziunile privind creșterea nivelului mării nu sunt suficient de sensibile”, a spus Grinsted. „Ca să spunem clar, ele nu se ating atunci când le comparăm cu rata creșterii nivelului mării pe care o vedem atunci când comparăm scenariile viitoare cu observațiile care se întorc în timp.”

Concluziile au urmat avertismentului de luna trecută conform căruia temperaturile în creștere au topit 28 de trilioane de tone metrice de gheață – echivalent cu o foaie de gheață cu o grosime de 100 de metri care acoperă întregul Regatul Unit – ceea ce face ca scenariile climatice în cel mai rău caz să fie mai probabile. Noua metodologie pentru urmărirea schimbării nivelului mării ar putea ajuta companiile de asigurări, dezvoltatorii imobiliari și planificatorii de orașe să construiască sisteme de apărare împotriva mareelor.

“Scenariile pe care le vedem acum cu privire la creșterea nivelului mării sunt prea conservatoare – marea pare, folosind metoda noastră, să crească mai mult decât se crede folosind metoda actuală”, a spus Grinsted, adăugând că echipa sa de la Institutul Niels Bohr este în legătură cu IPCC cu privire la încorporarea rezultatelor sale în al șaselea raport de evaluare de anul viitor.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Armata americană a efectuat raiduri aeriene în Siria după ce un atac cu dronă a ucis un contractor american

Statele Unite au efectuat joi raiduri aeriene împotriva milițiilor susținute de Iran…

Kievul reacționează la propunerea de lege a Dianei Șoșoacă privind anexarea unor teritorii ale Ucrainei de către România

Ucraina a anunțat că inițiază impunerea de sancțiuni împotriva senatoarei Diana Șoșoacă,…

Pescuit ilegal în Marea Neagră: Trei pescadoare bulgărești au fost depistate în zona economică exclusivă a României

Trei pescadoare au fost interceptate în zona economică exclusivă a României, în…

Ciucă: Guvernul va aproba săptămâna viitoare plafonarea prețurilor polițelor RCA

Guvernul României a anunțat că va aproba săptămâna viitoare un proiect de…

Memento Mori de la Depeche Mode: un tribut frumos și emoționant adus lui Andrew “Fletch” Fletcher

Cel de-al 15-lea album de studio al trupei Depeche Mode, Memento Mori,…

Patriarhul Bartolomeu: Biserica rusă are o parte de vină pentru “crimele” din Ucraina

Șeful creștinilor ortodocși din întreaga lume, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, a criticat Biserica…

Un avion Tarom a aterizat de urgență la Istanbul în urma unei alerte cu bombă

Un avion Tarom cu destinația București a fost nevoit să aterizeze de…

ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras proiectul referitor la plafonarea prețurilor la…

Coreea de Nord susține că a testat o dronă capabilă să transporte încărăctură nucleară, care poate crea un “tsunami radioactiv”

Coreea de Nord a afirmat vineri că a testat o dronă subacvatică…