Schimbările climatice fac ca oceanele să crească mai repede decât cele mai pesimiste prognoze ale oamenilor de știință, ducând la riscuri de inundații mai timpurii pentru economiile de coastă care deja se luptă să se adapteze.

Estimările revizuite publicate marți în Ocean Science au impact asupra a două cincimi din populația Pământului care locuiește în apropierea coastelor. Proprietățile asigurate în valoare de miliarde de dolari s-ar putea confrunta cu un pericol și mai mare din cauza inundațiilor, a furtunilor și a valurilor de maree. Cercetarea sugerează că țările vor trebui să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră chiar mai mult decât se preconiza pentru a menține nivelul mării sub control.

Economiile trebuie să reducă încă 200 de miliarde de tone metrice de carbon – echivalent cu aproximativ cinci ani de emisii globale – pentru a rămâne în pragurile stabilite de prognozele anterioare, a spus Aslak Grinsted, geofizician la Universitatea din Copenhaga, coautor la cercetare.

Cercetătorii s-au bazat pe modelele grupului interguvernamental al Națiunilor Unite privind schimbările climatice, dintre care mulți au luat în considerare doar ultimii 150 de ani, prin încorporarea datelor care datează de câteva secole. Noile observații arată că aproximativ o jumătate de metru de creștere a mării până la sfârșitul secolului este acum de așteptat, cu doar o creștere a temperaturii de 0,5 grade Celsius. Oceanele ar putea crește mai mult de 1 metru la 2 grade Celsius, o traiectorie care va fi ușor trecută în conformitate cu politicile climatice actuale.

„Modelele pe care ne bazăm în prezent si previziunile privind creșterea nivelului mării nu sunt suficient de sensibile”, a spus Grinsted. „Ca să spunem clar, ele nu se ating atunci când le comparăm cu rata creșterii nivelului mării pe care o vedem atunci când comparăm scenariile viitoare cu observațiile care se întorc în timp.”

Alte știri:  Arabia Saudită își recunoaște public rolul în apărarea Israelului împotriva atacului iranian

Concluziile au urmat avertismentului de luna trecută conform căruia temperaturile în creștere au topit 28 de trilioane de tone metrice de gheață – echivalent cu o foaie de gheață cu o grosime de 100 de metri care acoperă întregul Regatul Unit – ceea ce face ca scenariile climatice în cel mai rău caz să fie mai probabile. Noua metodologie pentru urmărirea schimbării nivelului mării ar putea ajuta companiile de asigurări, dezvoltatorii imobiliari și planificatorii de orașe să construiască sisteme de apărare împotriva mareelor.

“Scenariile pe care le vedem acum cu privire la creșterea nivelului mării sunt prea conservatoare – marea pare, folosind metoda noastră, să crească mai mult decât se crede folosind metoda actuală”, a spus Grinsted, adăugând că echipa sa de la Institutul Niels Bohr este în legătură cu IPCC cu privire la încorporarea rezultatelor sale în al șaselea raport de evaluare de anul viitor.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook