Un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că varianta Omicron Covid are mai multe șanse de a infecta gâtul decât plămânii, ceea ce, în opinia oamenilor de știință, ar putea explica de ce pare a fi mai infecțioasă, dar mai puțin mortală decât alte versiuni ale virusului.

Șase studii – patru publicate în ajunul Crăciunului – au constatat că Omicron nu afectează plămânii oamenilor la fel de mult ca Delta și alte variante anterioare de Covid. Studiile nu au fost încă revizuite de alți oameni de știință.

“Rezultatul tuturor mutațiilor care îl fac pe Omicron diferit de variantele anterioare este că este posibil să își fi modificat capacitatea de a infecta diferite tipuri de celule”, a declarat Deenan Pillay, profesor de virologie la University College London.

“În esență, se pare că este mai capabilă să infecteze tractul respirator superior – celulele din gât. Astfel, s-ar înmulți mai ușor în celulele de acolo decât în celulele din adâncul plămânilor. Acest lucru este cu adevărat preliminar, dar studiile arată în aceeași direcție.”

Dacă virusul produce mai multe celule în gât, acest lucru îl face mai transmisibil, ceea ce ar ajuta la explicarea răspândirii rapide a Omicron. Pe de altă parte, un virus care se pricepe să infecteze țesutul pulmonar va fi potențial mai periculos, dar mai puțin transmisibil.

Cercetătorii de la Grupul de Cercetare în Virologie Moleculară de la Universitatea din Liverpool au publicat un pre-print în care arată că Omicron duce la “o boală mai puțin severă” la șoareci, potrivit profesorului James Stewart. Lucrarea a arătat că șoarecii infectați cu Omicron pierd mai puțin în greutate, au încărcături virale mai mici și suferă de pneumonie mai puțin severă.

“Este o piesă din puzzle”, a spus el. “Modelul animal sugerează că boala este mai puțin severă decât Delta și virusul original. Se pare că se elimină mai repede, iar animalele s-au recuperat mai repede, iar acest lucru se leagă de datele clinice care au fost furnizate.

“Primele indicii sunt că este o veste bună, dar nu este un semnal pentru a lăsa garda jos, deoarece dacă ești vulnerabil din punct de vedere clinic, consecințele nu sunt încă foarte mari – există decese din cauza Omicron.”

Laboratorul Neyts de la Universitatea Leuven din Belgia a găsit rezultate similare la hamsterii sirieni, cu o încărcătură virală mai mică în plămâni în comparație cu alte variante. Profesorul Johan Neyts a declarat că acest lucru se poate datora faptului că virusul infectează mai bine oamenii decât hamsterii, sau că este mai probabil să infecteze tractul respirator superior, sau că provoace boli mai puțin grave.

O altă pretipărire, trimisă săptămâna trecută la Nature de cercetători din SUA, a constatat, de asemenea, că șoarecii infectați cu Omicron au pierdut mai puțin în greutate și au avut o încărcătură virală mai mică. Iar cercetătorii de la Centrul de Cercetare a Virusurilor de la Universitatea din Glasgow au găsit dovezi că Omicron a schimbat modul în care intră în organism. Omicron a avut o probabilitate substanțială de a se sustrage imunității persoanelor care au primit două doze de vaccin, dar o doză de rapel a permis o “restabilire parțială a imunității”.

Multitudinea de cercetări de Crăciun se bazează pe un studiu realizat luna trecută de Universitatea din Hong Kong, care a arătat că Omicron infectează mai puțin plămânii, precum și pe cercetările conduse de profesorul Ravi Gupta de la Universitatea din Cambridge, a cărui echipă a investigat probe de sânge de la pacienții vaccinați. Aceștia au descoperit că Omicron este capabil să se sustragă vaccinurilor, dar mai puțin capabil să pătrundă în celulele pulmonare.

Sursă: The Guardian


Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…