Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, au prezentat ordinul comun cu privire la regulile după care va începe și se va desfășura noul an școlar.

Potrivit Ordinului aprobat de cele două ministere, școlile, grădinițele și creșele vor funcționa cu prezență fizică, iar dacă rata de infectare COVID trece de 6 la mia de locuitori, elevii din acea localitate vor trece în online. Peste acest prag, vor rămâne deschise doar creșele și grădinițele, toți ceilalți elevi, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, urmând să treacă la cursuri online, cu excepția învățământului special.

De asemenea, va fi obligatorie purtarea măștii în școală, dar nu și în curtea școlii, și vor fi permise în continuare și măștile textile, cu condiția să acopere gura și nasul.

La apariția unui caz, fie caz simptomatic, în școală, fie transmis de DSP ori de către părinții care au anunțat școala că unul dintre copii este pozitiv:

– clase primare și pregătitoare, până la clasa a 6-a, inclusiv: elevii din clasă, cu un caz, continuă să învețe în sistem online, timp de 14 zile, dar se pot întoarce la școala începând cu ziua a 8-a, prin testare antigen rapidă, în condițiile în care rezultatele sunt negative;

– testarea din ziua a 8-a se va organiza în școli, de către personal medical, acolo unde sunt mobilizate echipe de către DSP sau acolo unde personalul este disponibi;

– dacă parinții refuza testarea în ziua a 8-a, se prelungește școala online până în ziua 14;

Pentru clasele VII- XII/XIII, la apariția unui caz:

– elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinati împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică;

– în ceea ce privește masca în spațiile deschise din școli, nu mai este obligatorie, excepție făcând festivitățile de deschidere a școlii, unde masca va fi obligatorie;

Principalele declarații ale Ministrului Educației: 

  • Am elaborat un ordin comun între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, cu privire la redeschiderea anului școlar și la modul de funcționare a școlilor.
  • Scenariile stabilite: Până la incidența de 6 la mia de locuitori, toate școlile, grădinițele funcționează cu prezență fizică. După depășirea incidenței, rămân deschise creșele și grădinițele. Școlile trec în online, cu excepția învățământului special.
  • După depășirea incidenței de 6 la mie, nu vor mai fi permise activitățile remediale. Ordinul este în formă finală și va fi semnat când CNSU ne va abilita pentru semnarea lui. 
  • Peste incidența de 6 la mie, toți elevii intră în online, indiferent de ciclu și dacă sunt vaccinați. Singura excepție, învățământul special. Repet, intră în online atât elevii vaccinați, cât și cei nevaccinați.
  • Motivația pentru această decizie, are legătură cu limitările învățământului în sistem hibrid. Specialiștii în educație au recomandat să folosim mai degrabă învățământul online, decât cel hibrid. Inclusiv Consiliul Național al Elevilor a solicitat acest lucru. 

Principalele declarații ale Ministrului Sănătății:

  • Măsurile de prevenție se mențin, vorbim de distanțare, purtarea măștii la interior. Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată. Am revenit asupra măsurii anterioare, măștile de tip textil pot fi purtate, dar trebuie să acopere corect fața. Vizierele pot fi folosite doar de către profesori și doar în învățământul special.
  • Referitor la testarea în școli și la măsurile pentru apariția unui caz pozitiv, elevii de la clasa pregătitoare până la clasa a VI-a, pot continua online timp de 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a opta, prin testare rapidă, dacă rezultatele sunt negative.
  • Pentru părinții care refuză testarea copiilor în ziua 8, elevii se pot întoarce la școală în ziua 14.
  • Pentru învățământ liceal și clasele mai mari de a VI-a, copiii care au fost vaccinați și au trecut prin boală, pot continua să învețe față în față, iar ceilalți copii trec în învățământ online, cu posibilitatea revenirii la școală din ziua a opta. Masca nu este obligatorie în curtea școlii, cu excepția festivităților de deschidere a școlii. Aceste festivități pot dura cel mult o oră și jumătate, deoarece va exista aglomerație.
Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Cinci morți în Ucraina, după ce un membru al Gărzii Naționale a deschis focul într-o fabrică militară

Un soldat al Gărzii Naționale Ucrainene a împușcat din motive necunoscute gărzile…

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…

Guvernul urmează să aprobe noi sancţiuni pentru șoferii agresivi

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de astăzi, 27 ianuarie, printr-o ordonanţă,…