Politicieni de top din Norvegia, atât din partea Partidului Laburist, aflat la guvernare, cât și din partea conservatorilor, aflați în opoziție, au criticat dur atacurile în curs de desfășurare ale Israelului în Gaza, afirmând că operațiunile militare merg prea departe și încalcă dreptul internațional.

În timp ce protestele împotriva violențelor din Gaza au izbucnit în Norvegia în weekend, ministrul de externe Espen Barth Eide a declarat că Israelul “merge prea departe” în bombardamentele sale asupra Gaza. Ine Eriksen Søreide, șefa comisiei pentru afaceri externe din cadrul Partidului Conservator, a declarat, de asemenea, că Israelul încalcă acum regulile războiului prin atacurile sale pe scară largă care vizează zone civile.

Ambele mari partide politice norvegiene și-au exprimat anterior sprijinul pentru dreptul Israelului la autoapărare după ce Hamas a lansat atacuri cu rachete asupra orașelor israeliene în octombrie. Cu toate acestea, ele subliniază că și autoapărarea trebuie să respecte dreptul umanitar internațional.

Søreide a declarat în mod explicit că blocada israeliană din Gaza, care restricționează ajutorul vital, constituie “o încălcare a statului de drept”. Eide este de acord, susținând că trebuie să existe o separare clară între țintele militare și cele civile în cadrul unui conflict.

Norvegia a cerut o încetare imediată a focului, alături de alte țări la ONU. În timp ce Eide a declarat că Norvegia a fost bucuroasă să susțină o rezoluție care îndeamnă la o pauză umanitară, el a devenit mai critic față de strategia Israelului.

În interviurile acordate posturilor de televiziune norvegiene, ministrul norvegian de externe a prezentat o imagine sumbră a situației umanitare dezastruoase din Gaza și și-a exprimat îngrijorarea că atacurile Israelului vor submina simpatia internațională. El a avertizat că drumul pe care Israelul se află în prezent este “extrem de periculos” și nu este în interesul său strategic pe termen lung de a obține pacea cu palestinienii.

Mii de norvegieni s-au alăturat protestelor pentru a cere încetarea violențelor. Organizatorii protestelor consideră că Norvegia ar trebui să ia în considerare sancțiuni pentru a face presiuni asupra Israelului să oprească bombardamentele care îi privează pe civilii din Gaza de produse de primă necesitate.

În timp ce ambasadorul Israelului în Norvegia insistă asupra faptului că Israelul vizează doar Hamas, nu și civili, criticile venite din partea unor politicieni norvegieni influenți sugerează că Israelul riscă să tensioneze și mai mult relațiile dacă atacurile continuă. Cei mai mulți cer ca toate părțile să accepte o încetare imediată a focului pentru a preveni o nouă escaladare a conflictului.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook