O carte împrumutată în urmă cu opt decenii a fost returnată recent la Biblioteca Centrală din Helsinki, relatează The Guardian.

Cartea, o traducere finlandeză a romanului istoric al lui Sir Arthur Conan Doyle, “Refugiații”, a fost primită luni de bibliotecara Heini Strand la Biblioteca Centrală Oodi din Helsinki.

“Data limită de returnare a împrumutului era 26 decembrie 1939”, a menționat bibliotecara Strand, adăugând că nu a mai primit niciodată o carte atât de întârziată.

În mod obișnuit, astfel de întârzieri lungi ale cărților apar atunci când cel care împrumută decedează, iar cartea este returnată de rudele acestuia la decenii distanță.

“Oamenii vor să facă lucrul corect și să returneze cartea care este proprietatea bibliotecii… Cred că acest lucru este frumos”, a spus Strand.

Biblioteca nu a reușit să afle legătura dintre persoana care a returnat cartea și cel care a imprumutat-o inițial.

Dacă ne uităm în paginile istoriei, vom găsi faptul că în noiembrie 1939, Uniunea Sovietică a invadat Finlanda, la trei luni de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Invazia s-a încheiat la 13 martie 1940, după semnarea Tratatului de Pace de la Moscova.

O explicație probabilă pentru întârzierea returnării era faptul că data limită a căzut la o lună după invazia Uniunii Sovietice în Finlanda, a susținut Strand.

Războiul de Iarnă dintre Finlanda și Uniunea Sovietică (cunoscut și ca Războiul Sovieto-Finlandez) s-a încheiat abia în martie 1940, când s-a semnat un tratat de pace care a obligat Finlanda să cedeze teritorii importante.

“Dacă persoana a supraviețuit războiului, probabil avea alte preocupări decât să returneze cartea”, a spus Strand.

Cartea autorului britanic prezintă un roman istoric din secolul al XVII-lea, plasat în Franța.

Alte știri:  Polonia trebuie să pregătească armata pentru un conflict la scară largă, spune șeful armatei

Potrivit bibliotecarei Strand, biblioteca ar putea face din nou disponibilă publicului această carte, întrucât a fost primită în bună stare.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…