O echipă medicală de la Centrul Medical al Universității din Maryland a anunțat luni că a realizat o premieră mondială: chirurgii săi au transplantat o inimă de la un porc modificat genetic la un om. Medicii au efectuat procedura de opt ore vineri seara. Începând de luni seară, bărbatul, David Bennett, în vârstă de 57 de ani, este treaz și respiră singur, iar noua sa inimă pompează, potrivit medicilor săi.

Bennett avea insuficiență cardiacă în fază terminală și era prea bolnav pentru a se califica pentru un transplant de inimă umană sau pentru un dispozitiv de asistență mecanică, a declarat chirurgul principal. Inima de porc, provenită de la un animal creat de o companie de biotehnologie din Virginia, a fost singura opțiune pentru a încerca să-i prelungească viața. “Era ori să mor, ori să fac acest transplant”, a declarat Bennett într-un comunicat de presă al spitalului.

Procedura revoluționară ridică speranța că organele de animale ar putea fi folosite într-o zi în mod obișnuit pentru transplanturi umane, ceea ce ar scurta listele de așteptare – unde mii de oameni grav bolnavi se chinuie și mor în fiecare an. Dar, de asemenea, ridică câteva semne de întrebare din partea bioeticienilor.

“Încă se știu relativ puține lucruri despre cât de sigur este să încercăm acest lucru la oameni, așa că privesc acest lucru cu puțină reținere”, a declarat Arthur Caplan, directorul fondator al Diviziei de Etică Medicală a Facultății de Medicină a Universității din New York.

Transplantul nu a fost efectuat ca parte a unui studiu clinic oficial, așa cum se cere în general pentru tratamentele experimentale. Iar medicamentele imunosupresoare care i-au fost administrate pacientului sunt, de asemenea, noi și nu au fost încă testate pentru această utilizare la primate non-umane.

De asemenea, se reînnoiește o dezbatere privind porcii și alte animale ca sursă de organe umane. Activiștii pentru drepturile animalelor au condamnat operația ca fiind periculoasă și lipsită de etică. Într-o declarație publicată luni seară, PETA a ridicat problema potențialului ca xenotransplantul să transmită viruși de origine animală la oameni și a îndemnat cercetătorii să caute în altă parte soluții la lipsa de organe. “Animalele nu sunt unelte care să fie jefuite, ci ființe complexe și inteligente”, a declarat organizația.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rafila îndeamnă oamenii de până la 40 de ani să ridice „cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi îndeamnă pe românii cu vârsta de până…

Taiwanul nu este o parte a SUA, ci un teritoriu chinezesc, afirmă ministrul chinez de externe

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat duminică că Taiwanul nu…

Șeful ANAF, despre Diana Șoșoacă: Are un comportament ca orice contribuabil rău-platnic

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a declarat, referindu-se la datoriile pe care senatorul…

Autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina spune că rușii au minat centrala nucleară din Zaporojie

Compania nucleară de stat din Ucraina a acuzat forțele rusești care controlează…

Atacul asupra centralei nucleare din Ucraina este “un lucru sinucigaș”, afirmă șeful ONU, care solicită acces internațional

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni ca inspectorilor internaționali…

Zelenski: “Referendumurile” rusești în zonele ocupate vor bloca viitoarele negocieri

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, dacă Rusia organizează așa-numitele referendumuri…

Soldat rus condamnat la 10 ani de închisoare în Ucraina, după ce a tras cu tancul într-un bloc

Un tribunal ucrainean a condamnat luni un soldat rus la 10 ani…

Beijingul anunță noi exerciții militare în apropierea Taiwanului

După ce operațiunile cu focuri reale programate anterior s-au încheiat duminică, armata…