O echipă medicală de la Centrul Medical al Universității din Maryland a anunțat luni că a realizat o premieră mondială: chirurgii săi au transplantat o inimă de la un porc modificat genetic la un om. Medicii au efectuat procedura de opt ore vineri seara. Începând de luni seară, bărbatul, David Bennett, în vârstă de 57 de ani, este treaz și respiră singur, iar noua sa inimă pompează, potrivit medicilor săi.

Bennett avea insuficiență cardiacă în fază terminală și era prea bolnav pentru a se califica pentru un transplant de inimă umană sau pentru un dispozitiv de asistență mecanică, a declarat chirurgul principal. Inima de porc, provenită de la un animal creat de o companie de biotehnologie din Virginia, a fost singura opțiune pentru a încerca să-i prelungească viața. “Era ori să mor, ori să fac acest transplant”, a declarat Bennett într-un comunicat de presă al spitalului.

Procedura revoluționară ridică speranța că organele de animale ar putea fi folosite într-o zi în mod obișnuit pentru transplanturi umane, ceea ce ar scurta listele de așteptare – unde mii de oameni grav bolnavi se chinuie și mor în fiecare an. Dar, de asemenea, ridică câteva semne de întrebare din partea bioeticienilor.

“Încă se știu relativ puține lucruri despre cât de sigur este să încercăm acest lucru la oameni, așa că privesc acest lucru cu puțină reținere”, a declarat Arthur Caplan, directorul fondator al Diviziei de Etică Medicală a Facultății de Medicină a Universității din New York.

Transplantul nu a fost efectuat ca parte a unui studiu clinic oficial, așa cum se cere în general pentru tratamentele experimentale. Iar medicamentele imunosupresoare care i-au fost administrate pacientului sunt, de asemenea, noi și nu au fost încă testate pentru această utilizare la primate non-umane.

De asemenea, se reînnoiește o dezbatere privind porcii și alte animale ca sursă de organe umane. Activiștii pentru drepturile animalelor au condamnat operația ca fiind periculoasă și lipsită de etică. Într-o declarație publicată luni seară, PETA a ridicat problema potențialului ca xenotransplantul să transmită viruși de origine animală la oameni și a îndemnat cercetătorii să caute în altă parte soluții la lipsa de organe. “Animalele nu sunt unelte care să fie jefuite, ci ființe complexe și inteligente”, a declarat organizația.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…