După ce a lucrat doar trei luni, Khatera a fost atacată de trei bărbați care au împușcat-o și au înjunghiat-o în ochi în timp ce își părăsea locul de muncă la o secție de poliție.

Ultimul lucru pe care Khatera, în vârstă de 33 de ani, l-a văzut, a fost imaginea cu cei trei bărbați de pe o motocicletă care au atacat-o imediat după ce și-a părăsit locul de muncă la o secție de poliție din provincia centrală Ghazni din Afganistan. Au tras asupra ei și au înjunghiat-o cu un cuțit în ochi.

Trezindu-mă la spital, totul era întunecat.

“I-am întrebat pe medici, de ce nu văd nimic? Mi-au spus că ochii mei sunt încă pansați din cauza rănilor. Dar în acel moment, am știut că mi-au fost luați ochii”, a spus ea.

Ea și autoritățile locale dau vina pe militanții talibani – care neagă implicarea – și afirmă că agresorii au acționat în urma unei infracțiuni din partea tatălui ei, care s-a opus cu vehemență să lucreze în afara casei.

Pentru Khatera, atacul i-a provocat nu doar pierderea vederii, ci pierderea unui vis pe care se luptase să-l realizeze – să aibă o carieră independentă. S-a alăturat poliției Ghazni ca ofițer în sectia de criminalitate în urmă cu câteva luni.

“Mi-aș dori să fi servit în poliție cel puțin un an. Dacă mi s-ar fi întâmplat asta după aceea, ar fi fost mai puțin dureros. S-a întâmplat prea curând … Am ajuns să lucrez și să-mi trăiesc visul timp de trei luni”, a spus ea pentru Reuters.

Atacul asupra lui Khatera, care folosește un singur nume, indică o tendință în creștere, spun activiștii pentru drepturile omului, a unei reacții intense și adesea violente împotriva femeilor care ocupă locuri de muncă, în special în roluri publice. În cazul lui Khatera, faptul ca lucra in politie de asemenea, i-a enervat pe talibani.

Talibanii negociază în prezent la Doha, Qatar, cu guvernul afgan pentru a încheia un acord de pace în care mulți se așteaptă ca aceștia să revină în mod oficial la putere, dar progresul este lent și a existat o creștere a numărului de lupte și atacuri împotriva oficialilor și a femeilor in întreaga țară

În ultimele luni, talibanii au spus că vor respecta drepturile femeilor în temeiul legii Sharia, dar multe femei educate spun că au îndoieli. Grupul insurgenților s-a opus unei reforme pentru a adăuga numele mamei la cărțile de identitate, una dintre primele poziții concrete pe care le-au dezvăluit cu privire la drepturile femeilor în timp ce se angajează în procesul de pace.

“Deși situația femeilor afgane în rolurile publice a fost întotdeauna periculoasă, recenta creștere a violenței din întreaga țară a înrăutățit lucrurile”, a declarat Samira Hamidi, militantul Amnesty International pentru Afganistan. „Marile progrese făcute cu privire la drepturile femeilor în Afganistan de peste un deceniu nu trebuie să devină victime a vreunui acord de pace cu talibanii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia a bombardat duminică capitala ucraineană Kiev

Rusia a atacat capitala ucraineană la primele ore ale dimineții de duminică,…

Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia vor interzice importurile de aur rusesc

Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia vor interzice importurile de aur rusesc,…

Rusia va trimite Belarusului rachete cu capacități nucleare în câteva luni, anunță Vladimir Putin

Rusia va transfera sisteme de rachete Iskander-M cu capacitate nucleară către aliatul…