După ce a lucrat doar trei luni, Khatera a fost atacată de trei bărbați care au împușcat-o și au înjunghiat-o în ochi în timp ce își părăsea locul de muncă la o secție de poliție.

Ultimul lucru pe care Khatera, în vârstă de 33 de ani, l-a văzut, a fost imaginea cu cei trei bărbați de pe o motocicletă care au atacat-o imediat după ce și-a părăsit locul de muncă la o secție de poliție din provincia centrală Ghazni din Afganistan. Au tras asupra ei și au înjunghiat-o cu un cuțit în ochi.

Trezindu-mă la spital, totul era întunecat.

“I-am întrebat pe medici, de ce nu văd nimic? Mi-au spus că ochii mei sunt încă pansați din cauza rănilor. Dar în acel moment, am știut că mi-au fost luați ochii”, a spus ea.

Ea și autoritățile locale dau vina pe militanții talibani – care neagă implicarea – și afirmă că agresorii au acționat în urma unei infracțiuni din partea tatălui ei, care s-a opus cu vehemență să lucreze în afara casei.

Pentru Khatera, atacul i-a provocat nu doar pierderea vederii, ci pierderea unui vis pe care se luptase să-l realizeze – să aibă o carieră independentă. S-a alăturat poliției Ghazni ca ofițer în sectia de criminalitate în urmă cu câteva luni.

“Mi-aș dori să fi servit în poliție cel puțin un an. Dacă mi s-ar fi întâmplat asta după aceea, ar fi fost mai puțin dureros. S-a întâmplat prea curând … Am ajuns să lucrez și să-mi trăiesc visul timp de trei luni”, a spus ea pentru Reuters.

Atacul asupra lui Khatera, care folosește un singur nume, indică o tendință în creștere, spun activiștii pentru drepturile omului, a unei reacții intense și adesea violente împotriva femeilor care ocupă locuri de muncă, în special în roluri publice. În cazul lui Khatera, faptul ca lucra in politie de asemenea, i-a enervat pe talibani.

Alte știri:  Vlad Pascu va fi judecat pentru ucidere din culpă, nu pentru omor calificat

Talibanii negociază în prezent la Doha, Qatar, cu guvernul afgan pentru a încheia un acord de pace în care mulți se așteaptă ca aceștia să revină în mod oficial la putere, dar progresul este lent și a existat o creștere a numărului de lupte și atacuri împotriva oficialilor și a femeilor in întreaga țară

În ultimele luni, talibanii au spus că vor respecta drepturile femeilor în temeiul legii Sharia, dar multe femei educate spun că au îndoieli. Grupul insurgenților s-a opus unei reforme pentru a adăuga numele mamei la cărțile de identitate, una dintre primele poziții concrete pe care le-au dezvăluit cu privire la drepturile femeilor în timp ce se angajează în procesul de pace.

“Deși situația femeilor afgane în rolurile publice a fost întotdeauna periculoasă, recenta creștere a violenței din întreaga țară a înrăutățit lucrurile”, a declarat Samira Hamidi, militantul Amnesty International pentru Afganistan. „Marile progrese făcute cu privire la drepturile femeilor în Afganistan de peste un deceniu nu trebuie să devină victime a vreunui acord de pace cu talibanii”.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

EURO 2024: România pierde cu 0-2 în fața Belgiei

Naționala de fotbal a României a suferit o înfrângere dureroasă în fața…